Sådan hjælper du småfuglene i haven – Viden, udtalelser og praktiske tips
Skab et fristed for småfuglene i din have – Få viden, ekspertudtalelser og konkrete tips til at hjælpe fuglene med foder, redekasser og sikre levesteder.
Naturbutikken | 10. december 2024
En alvorlig tilbagegang for danske småfugle
De danske haver har traditionelt været et vigtigt levested for mange småfugle, men nye undersøgelser afslører en markant tilbagegang i antallet af ikoniske fuglearter som gråspurv, solsort og blåmejse. Ifølge en aktuel rapport fra TV 2 Nyheder er bestanden af småfugle i danske haver faldet betydeligt.
“Siden sommeren har vi modtaget overraskende mange henvendelser fra folk, som har bemærket, at antallet af fugle er faldet. Vi kan ikke give en entydig forklaring på nedgangen for mange af de almindelige arter af mejser, finker og drosler, men vores såkaldte spontantællinger bekræfter tendensen. Der er færre småfugle i landet i år sammenlignet med sidste år.”
Denne udvikling vækker bekymring blandt ornitologer, da småfuglene spiller en vigtig rolle i økosystemet. Årsagerne til tilbagegangen kan være:
Ændringer i landbruget, der reducerer fødegrundlaget for fuglene.
Klimaforandringer, der påvirker fuglenes muligheder for at finde føde og yngle.
Mangel på egnede levesteder, især fordi mange haver i dag er præget af fliser og veltrimmede græsplæner, som giver fuglene færre steder at skjule sig og finde mad.
Udtalelse fra eksperter: Haverne spiller en nøglerolle
Ornitologer peger på, at haveejerne kan gøre en væsentlig forskel for småfuglene. Knud Flensted fra DOF fremhæver, at tilbagegangen ikke er uundgåelig. Hvis haveejerne gør en indsats, kan man skabe trygge og næringsrige miljøer for fuglene.
“Der kan godt være tale om naturlige udsving i bestande, alt efter om ynglesæsonen har været gunstig eller ej. Det er også naturligt nok, at man i sensommeren synes, at der er færre småfugle i haverne, for på den tid af året fælder mange arter deres fjer og lever derfor mere skjult i vegetationen. I år er der dog påfaldende og usædvanlige nedgange i antallet af flere observerede arter.” (Kilde: DOF BirdLife)
Opsætning af redekasser giver fuglene et sikkert sted at yngle og opfostre unger. Forskellige fuglearter har brug for forskellige typer af redekasser. Her er nogle eksempler på produkter fra Naturbutikken:
Specialdesignede redekasser til gråspurv – Gråspurven yngler ofte i kolonier, og en specialkasse med flere rum er ideel.
Redekasser med indbygget kamera – Følg fuglenes liv helt tæt på med en redekasse med kamera. Dette produkt giver mulighed for at se, når ungerne klækker, og når forældrefuglene kommer med mad.
Vil du vide mere om de fugle, du støtter? Naturbutikken tilbyder et bredt udvalg af fuglebøger og naturguider, der hjælper dig med at identificere fuglearter i din have.
Fuglebøger – Perfekt til dem, der ønsker at identificere fugle i haven.
For dem, der ønsker at få et nærmere kig på fuglene i haven, er en fuglekikkert uundværlig. Naturbutikken tilbyder forskellige kikkerter med fokus på skarphed og lysstyrke.
En del af at gøre din have fuglevenlig er også at skabe fødekilder til fuglene. Insekter udgør en vigtig del af føden for mange småfugle, og ved at opsætte insektboer eller skabe kvasbunker kan du tiltrække flere insekter til haven.
Støt DOF BirdLife – Bliv medlem i dag
Vil du gøre en endnu større forskel for fuglene? Ved at blive medlem af DOF BirdLife Danmark støtter du arbejdet med at beskytte småfuglene. Dit medlemskab bidrager til naturbeskyttelse og fugleforskning i hele Danmark.
Bliv opdateret med alt det nye og spændende fuglekigger grej, begivenheder og tilbud
Vores mission
Danmarks bedste til kikkerter og teleskoper
Naturbutikken har Danmarks bedste udvalg i kikkerter og teleskoper. Vi er specialuddannede og deler gerne af vores egne erfaringer som fuglekiggere og naturguides. Desuden har vi Danmarks bedste specialboghandel med bøger om fugle og natur.
Ny fuglekikkert eller seriøs opgradering
Som Dansk Ornitologisk Forenings butik arbejder vi selvfølgelig ikke kun for at fremme interessen for fugle og natur i København, hvor butikken ligger, men også i resten af Danmark og i visse tilfælde Sverige og Norge. Derfor inviterer vi med glæde enhver spirende ornitolog til en snak om, hvad man skal kigge efter i en god kikkert til at se på fugle, ligesom vi også gerne supplerer de erfarne ornitologer med det nyeste udstyr.
Overskud går til naturbeskyttelse
Når du handler i Naturbutikken går overskuddet til Dansk Ornitologisk Forenings arbejde med fugle- og naturbeskyttelse i Danmark. Beskyttelsesarbejdet sker via politisk fortalervirksomhed, indsamling og formidling af viden, konkret beskyttelse af fuglelokaliteter samt opkøb og pleje af naturen.
Konkret naturbeskyttelse
Den konkrete beskyttelse af fuglelokaliteter og indsamling af viden baseres på frivillige aktører, som overvåger fuglelokaliteter, ringmærker fugle, bidrager til optællinger af udvalgte fuglearter og arbejder for at forhindre færdsel ved rovfuglereder eller beskyttelse af marker med ynglende fugle i dialog med lodsejere og myndigheder.
Naturområder
I Danmark passer Dansk Ornitologisk Forening godt 200 naturområder , mens den af DOF stiftede selvstændige fond, Fugleværnsfonden ejer 21 fuglereservater.
En del af verdens største naturbeskyttelsesorganisation
Internationalt arbejder Dansk Ornitologisk for at begrænse ødelæggelserne af særlige fuglelokaliteter i Kenya, Uganda og Nepal. På globalt plan er Dansk Ornitologisk Forening medlem af BirdLife International – verdens største naturbeskyttelsesorganisation med 13 mio. medlemmer og aktivister fordelt i 120 lande. BirdLifes medlemmer passer tilsammen 10.000 naturområder verden over.