En lommelygte er noget af det første, man tænker på at pakke, når man skal være ude i naturen i længere tid ad gangen. Der er nemlig masser af tidspunkter, hvor man kan blive glad for en lommelygte: når man skal slå telt op midt om natten, når man skal lufte hunden før solen er stået op, eller hvis som fuglekigger skal ud og lede efter nataktive fugle som ugler eller natravne. Derfor har vi I Naturbutikken selvfølgelig også et godt udvalg af gode, kraftige og genopladelige lommelygter med LED.
Hvad skal du overveje inden du køber en lommelygte?
At købe en lommelygte er ikke noget, man bare gør uden videre. Som regel vil ønsket om at købe en lommelygte opstå på baggrund af et konkret behov. Lommelygter kan være forskellige fra hinanden på en række punkter, som kan være nyttige at forstå for at ramme helt rigtigt i dit køb.
Hvor stor må din lommelygte være? Det er vigtigt, hvis man vandrer meget og skal have en lommelygte med minimalt rumfang og vægt. Men det kan også betyde meget, hvis du regner med at købe en LED-lommelygte, du altid kan have med i lommen uden at skulle tænke over, at den fylder for meget.
Hvor lang levetid skal batteriet på din lommelygte have? Hvis man er ude mange dage i træk, er det meget vigtigt, at du skaffer dig en lommelygte, der kan holde lige så længe, som du har brug for den. Her kan det blive nødvendigt at ofre noget komfort, og købe en lommelygte, der er stor nok til at rumme et batteri med dén levetid, som du har brug for. Gode lommelygter holder typisk så længe, som man kan ønske til dagligdags brug, men til særlige behov, bør man således gå efter de bedste lommelygter. Det kan også være, du tænker, at det er vigtigt at skaffe en lommelygte, hvor batterierne holder længe, fordi du er bekymret for, at du glemmer at få købt nogle nye. I stedet vil vi anbefale, at du finder en genopladelig lommelygte med hvilken, du slipper for at bekymrer dig om at få købt nye batterier. Sæt blot din genopladelige lommelygte til opladning på samme måde som din telefon, og så er den klar til næste tur. Hvis man er god til at huske dette regelmæssigt, kan man gå efter genopladelige lommelygter, der er ganske små, da man ikke behøver den lange levetid på batteriet.
Hvor kraftig skal din lommelygte lyse? Hvis man skal bruge sin lommelygte til at finde ting udendørs, fx fugle, så vil man som regel skulle lede blandt kraftige lommelygter med LED-pærer. Et eksempel på en kraftig lommelygte af denne slags kunne være den genopladelige DOF BirdLife ET15 minilommelygte, der har en lysstyrke på op til 2050 lumen. Sådan en lyskegle har du ikke lyst til at få rettet imod ansigtet! Med en kraftig lommelygte som dén, kan du oplyse ting på op til 200 meters afstand, hvilket kan være nyttigt, hvis du er på telttur og skal på toilettet midt om natten, eller hvis du leder efter en natugle, som du har hørt i området. Til udendørsbrug er det ofte bedst med en kraftig lommelygte med LED-pærer, men der kan være andre behov til hvilke, du gør klogest i at finde en lommelygte med færre lumen.
Skal du bruge en lommelygte til børn eller voksne? Når voksne skal bruge en lommelygte, er det typisk med ét eller andet praktisk formål i tankerne. Er du derimod på udkig efter lommelygter til børn, så stiller tingene sig anderledes an. Børn er tit fulde af fantasi, og en lommelygte kan indgå i mange forskellige slags lege som lyssværd eller detektivlygter. Men hvor det for voksne tit er vigtigt at finde kraftige LED-lommelygter med høj lumen, kan det med børn være en god idé at finde en lommelygte, der ikke har meget høj styrke, da man kan risikere, at de kommer til at lyse hinanden eller sig selv i ansigtet.
Hvor dyr en lommelygte bør du vælge? Der findes lommelygter rundt omkring på internettet til et mange forskellige priser. Som med alle andre produkter er priserne på lommelygter typisk sat efter to forhold: Hvad har det kostet at producerer lommelygten, og hvor meget autoritet har brandnavnet? Det er derfor ikke altid sikkert, at den dyreste lommelygte er den bedste til dit behov. Har du ikke brug for en meget kraftig lommelygte med lang batteritid, kan du let finde billige lommelygter rundt omkring. Men er du derimod ofte på camping i naturen, hvor du har brug for den bedste lommelygte, du kan få, da kommer det som regel også til at påvirke prisen.
Skal du bruge en vandtæt lommelygte? Mange naturentusiaster kommer nogle gange ud for, at deres lommelygte bliver nødt til at være vandtæt. Er man på kano- eller telttur, kan der let komme vand og fugt på eventuelle medbragte lommelygter, og da der det vigtigt, at de er vandtætte. Her kan man fx overveje en kraftig LED-lommelygte som vores DOF BirdLife ET15 minilommelygte.
Køb en lommelygte til de mørke aftener
I Danmark oplever vi hvert år mange døgn med en overvægt af mørke timer. Således er der for mennesker, der, som os, bor i Skandinavien ekstra behov for redskaber som lommelygter til at holde mørket på afstand. Fra slutningen af oktober går vi over til vintertid, og det er særligt fra dette tidspunkt og frem til foråret, at dagene virker meget korte. Skal man gå en tur med hunden eller strække benene, efter man kommer hjem fra arbejde, vil det næsten konsekvent være før, solen er stået op, eller efter, den er gået ned. I alle disse situationer kan man stå og savne en lommelygte, der lige kan hjælpe én med at orienterer sig på de ruter, der i sommermånederne oplyses af solen. Tilsvarende kan en lommelygte være rar at have ved hånden, når man skal ud med skraldet, men ikke kan se hvilken container, der er den rette til restaffald. Og hvis man har børn, der er bange for mørket, kan man også overveje, om de ville have glæde af en lommelygte til at føle sig trygge.
Er det bedst at købe en dyr lommelygte?
Som så mange andre produkter kan også lommelygter varierer meget i pris, og ligeledes som med andre produkter har dette tit at gøre med, hvad du kan forvente af varen. Men prisen, som skrevet tidligere, bliver som regel sat ud fra overvejelser, der vedrører produktionsomkostninger og brandets genkendelighed. Det vil sige, at man med kendte brands tit betaler lidt ekstra for sikkerheden ved at købe lommelygter af en producent, som man har tillid til. Dermed ikke sagt, at der er noget galt med at handle i populære brands. Den forskel i kvalitet, man i øvrigt kan forvente afspejler sig i prisen på LED-lommelygter, vil typisk være en kombination af de følgende punkter: Hvor kraftig lumen (altså lysstyrke) har en lommelygte? Hvor mange funktioner har en lommelygte? Hvor lang levetid har en lommelygte? Det er i mange tilfælde på disse punkter, man får den bedste LED-lommelygte, hvis man betaler lidt ekstra.
Skal man købe en lommelygte med LED?
Skal man købe en lommelygte, vil man næsten altid opleve, at lommelygter bliver omtalt som ”LED-lommelygter” eller noget tilsvarende. Men hvad betyder ”LED”? Det har at gøre med hvordan lyset fra en lommelygte produceres, og er vigtigt for forholdet mellem lysstyrke og energiforbrug. ”LED” står for ”Light emitting diode”; det vil sige en diode, der udsender lys. En LED-lommelygte, er altså én, hvis lys bliver produceret af denne teknologi, hvilket giver mulighed for et langt mere effektivt energiforbrug. Derfor ser man næsten alle steder, at LED erstatter glødepærer – og ikke mindst, når man skal købe sig en kraftig lommelygte!
Teknologien bag LED har historie, der går længere tilbage, end man måske lige tror. Fænomenet er kendt tilbage fra 1907, men tilskrives som regel den franske fysiker Georges Destriau, der observerede LED i naturen i 1934. Det var ikke indtil 1962, at man begyndte selv at kunne konstruere menneskeskabt LED-lys, og indtil 1980’erne var LED-lys så svagt, at det ikke kunne ses udendørs i sollys. Med tiden er LED dog blevet et helt almindeligt værktøj til redskaber som cykellygter, lommeregnere og – selvfølgelig – lommelygter!
Skal du holde øje med lumen, watt eller kelvin, når du køber en lommelygte?
Udover det ofte brugte begreb ”LED”, er der også en række andre begreber, som man tit støder på, når man skal købe en lommelygte. Disse er især ”lumen” og ”watt”, men for nogle kan også begrebet ”kelvin” have interesse.
Lumen er en angivelse af en lyskildes lysstyrke. Dette er særdeles vigtigt at kigge på, hvis man er ude efter at købe en kraftig LED-lommelygte. Jo højere lumen en lommelygte har, des længere og kraftigere lyser dens lyskegler. For mange vil den bedste lommelygte altså være én med en høj lumen. Men som vi nævner i vores brugsforslag på denne side, skal man passe på med kraftige lommelygter til børn, hvor gode lommelygter måske er nogle, der ikke har en alt for høj lumen. Vil man have et eksempel på en kraftig lommelygte med ret høj lumen, da er DOF BirdLife ET20-lommelygten et godt bud med dens lumen 2050.
Watt er en angivelse af, hvor meget energi en given lyskilde bruger. Gode lommelygter formår altså at have en watt, som er relativt lav i forhold til dens lumen. Dette er nødvendigt for at en lommelygte kan have et småt nok batteri til let at kunne være i ens lomme samtidig med, at den kan producere et kraftigt lys.
Kelvin er et begreb til at udregne farvetemperatur for en given lyskilde. Har en lommelygte en høj kelvinværdi, fx 4000k, vil lyset synes køligt/hvidt. Er en lommelygte kelvinværdi i stedet nede omkring de 2700, kan man forvente en varmere farvetemperatur.
Hvornår fik vi den første lommelygte – lommelygtens historie
Lommelygter, som vi kender dem, har været på markedet fra omkring 1900, hvor de blev produceret og solgt af en amerikaner ved navn Conrad Hubert igennem hans firma American Electrical Novelty and Manufacturing Company. Lommelygterne fik brandnavnet Ever Ready, og grundet deres store succes endte firmaet med at tage navn derefter. Firmaet American Ever Ready Company er i dag, hvad vi kender som Energizer Holdings. Lommelygter blev brugt hyppigt under første verdenskrig, om end de langt fra var så gode og kraftige som dem, vi har i dag.
Køb din lommelygte hos Naturbutikken og støt naturen
I Naturbutikken er vi mere end bare en butik, der tjener penge til os selv – vi er en del af NGO’en Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som alt vores overskud går til. Når du køber en lommelygte hos os, gør du derfor mere end bare at købe en fed LED-lommelygte til dig selv! Du er også med til at støtte de dygtige fagfolk, som foreningen har ansat til at kæmpe fuglenes sag. Fuglene i Danmark trænger i høj grad til en hånd, da deres levesteder, ynglepladser og fødekilder gradvist forsvinder. DOF’s benytter sig af forskning og politisk aktivisme til at vende nedgangen i de forskellige fuglebestande. Så køb en lommelygte hos Naturbutikken – så ved du, at dine penge er gået til et godt formål!
Leder du ikke efter en lommelygte?
Er det ikke denne type lygte, du leder efter? Så vil vi anbefale, at du tager et kig på vores side for lygter generelt – her kan du også finde pandelamper og ravlygter.
Vores kunder giver de varmeste anbefalinger
Del din mening med os og hjælp os med at blive endnu bedre!
Bliv opdateret med alt det nye og spændende fuglekigger grej, begivenheder og tilbud
Vores mission
Danmarks bedste til kikkerter og teleskoper
Naturbutikken har Danmarks bedste udvalg i kikkerter og teleskoper. Vi er specialuddannede og deler gerne af vores egne erfaringer som fuglekiggere og naturguides. Desuden har vi Danmarks bedste specialboghandel med bøger om fugle og natur.
Ny fuglekikkert eller seriøs opgradering
Som Dansk Ornitologisk Forenings butik arbejder vi selvfølgelig ikke kun for at fremme interessen for fugle og natur i København, hvor butikken ligger, men også i resten af Danmark og i visse tilfælde Sverige og Norge. Derfor inviterer vi med glæde enhver spirende ornitolog til en snak om, hvad man skal kigge efter i en god kikkert til at se på fugle, ligesom vi også gerne supplerer de erfarne ornitologer med det nyeste udstyr.
Overskud går til naturbeskyttelse
Når du handler i Naturbutikken går overskuddet til Dansk Ornitologisk Forenings arbejde med fugle- og naturbeskyttelse i Danmark. Beskyttelsesarbejdet sker via politisk fortalervirksomhed, indsamling og formidling af viden, konkret beskyttelse af fuglelokaliteter samt opkøb og pleje af naturen.
Konkret naturbeskyttelse
Den konkrete beskyttelse af fuglelokaliteter og indsamling af viden baseres på frivillige aktører, som overvåger fuglelokaliteter, ringmærker fugle, bidrager til optællinger af udvalgte fuglearter og arbejder for at forhindre færdsel ved rovfuglereder eller beskyttelse af marker med ynglende fugle i dialog med lodsejere og myndigheder.
Naturområder
I Danmark passer Dansk Ornitologisk Forening godt 200 naturområder , mens den af DOF stiftede selvstændige fond, Fugleværnsfonden ejer 21 fuglereservater.
En del af verdens største naturbeskyttelsesorganisation
Internationalt arbejder Dansk Ornitologisk for at begrænse ødelæggelserne af særlige fuglelokaliteter i Kenya, Uganda og Nepal. På globalt plan er Dansk Ornitologisk Forening medlem af BirdLife International – verdens største naturbeskyttelsesorganisation med 13 mio. medlemmer og aktivister fordelt i 120 lande. BirdLifes medlemmer passer tilsammen 10.000 naturområder verden over.