En god lygte er uundværlig, når du bevæger dig ud i naturen, hvad enten du er på vandretur, camping eller bare skal have lys på din vej i mørket. Hos Naturbutikken finder du et bredt udvalg af lygter, der er designet til at imødekomme de udfordringer, som friluftslivet byder på.
Vores sortiment inkluderer pandelamper til hænderfri belysning, lommelygter til praktiske lysbehov, samt kraftige LED-lygter med lang batterilevetid. Uanset om du har brug for lys på en aftentur i skoven eller skal lyse op i teltet under campingturen, finder du den rette lygte her.
Alle vores lygter er nøje udvalgt for deres holdbarhed og funktionalitet, hvilket gør dem ideelle til alle former for outdoor-aktiviteter. Fra letvægtspandelamper til kraftige lygter, der kan oplyse store områder, sikrer vi, at du altid har det lys, du har brug for. Bestil din lygte hos Naturbutikken, og vær klar til at udforske naturen – dag og nat.
Hvad kan man bruge en god LED-lygte til?
Lygter kan bruges til lidt af hvert! Især LED-lygter er i disse dage populære til en række af formål. Mange kan måske tænke, at den lygte, man har i sin telefon, er rigeligt – og i visse situationer er det også sandt. Til gengæld vedholder vi i Naturbutikken, at en god LED-lygte har masser af berettigelse i et moderne samfund, hvor de fleste har en telefon med en lygte. Forestil dig fx, at du er ude om natten for at lede efter noget. En lygte fra en telefon kan rigtigt nok gå an i visse tilfælde, men de fleste lygter med LED har langt kraftigere lys, hvorfor de kan lyse længere og oplyse bedre. Sover du i telt kan en sådan lygte både bruges til at lyse, når du skal slå teltet op og måske leder efter pløkkerne, eller hvis du skal op midt om natten og ikke lige kan finde udendørstoilettet. Især en pandelampe kan være praktisk i disse situationer, hvor du gerne vil have hænderne fri. Et andet eksempel, hvor man kunne foretrække en stærk LED-lygte, kunne være i situationer, hvor du er bekymret for at benytte din telefon som lyskilde. Lygter er typisk mindre skrøbelige end telefoner, og skulle uheldet være ude, kan de lettere og mere smertefrit erstattes. Et tredje tilfælde, hvor man kan blive glad for en lygte, er hvis du blive udsat for strømafbrydelse. Her kan det hurtigt blive nødvendigt med mere end bare den lygte du har i telefonen, og igen vil det stærkere lys fra LED-lygter gøre det lettere at finde, hvad du leder efter. Så selvom moderne telefoner efterhånden kan det meste, så mener vi i Naturbutikken stadig, at man sagtens kan få glæde af en rigtig lygte med gode LED-pærer!
En helt anden ting, man kan bruge lygter til, er at gå på skattejagt langs de danske kyster – men her anbefaler vi, at man skaffer sig en lygte med UV-lys. Disse kendes typisk som ravlygter, og dem går vi mere i dybden med nedenfor.
Skal man altid vælge LED-lygter med kraftigt lys?
Når man skal vælge en lygte, er der som med mange andre produkttyper forskellige ting at tage hensyn til. Når en LED-lygte har en meget kraftig lyskegle, er det fx ikke altid en god ting. Du kan fx forestille dig, at du står og roder med noget lige foran dig (mekanik eller lignende), hvor en alt for kraftig lygte kommer til at skabe et kraftigt genskær, der faktisk gør det hele mere besværligt! I sådanne situationer er det bedre med en bred men blød lyskegle, som den man fx tit kan finde i en pandelampe. Men er man udenfor om natten, hvor afstande typisk kan være meget lange, er det typisk en rigtigt god idé med kraftige LED-lygter, der kan sende en stærk lyskegle langt foran dig.
Når man vælger lygter, er det derfor en god idé, at du overvejer, hvilke behov din nye lygte skal dække.
Lygter til alle behov
I Naturbutikken har vi samlet et sortiment af udvalgte lygter, som enten benytter sig af LED eller UV, så man kan finde en lygte uanset behov. Vi har på denne kategori gjort det lettere for dig, når du skal finde dén type lygte, du leder efter. Er det således én af vores kraftige, kompakte LED-lygter til at have med overalt, kan du trykke på kategorien ”lommelygter”. Har du ikke brug for lygter, der forhindrer dig i at bruge hænderne frit, så vil vi henvise til kategorien for ”pandelamper. Skal du som noget helt andet på ravjagt, er det lygter med UV-lys, du har brug for, og da kan du med fordel undersøge vores kategori ”ravlygter”. Alternativt er vores hjemmeside lavet, så du altid blot kan benytte dig af vores søgefelt, som vil vise dig alle produkter, der passer på dit søgeord – fx ”lygte til rav”.
Teknologi udvikler sig hastigt i disse dage, og der sker også forbedringer inden for produktionen af de bedste lygter. Men med fornyelse kommer også forældelse af ældre produkter. Derfor har vi også i Naturbutikken sørget for, at de lygter, vi sælger, er egnede til at dække de fleste behov uden derfor at proppe vores hylder med en masse forældede lamper, lygter og lys, som forvirrer og besværliggør valget for vores kunder.
Køb lygter online i Naturbutikken
Når man køber lygter, kan det være svært at vide præcis hvilken lygte, man har brug for. En let løsning på dette problem er at komme forbi butikken og opleve lysstyrken fra en lygte selv, men har man ikke mulighed for dét, kan man selvfølgelig købe vores lygter online her på hjemmesiden. På vores hjemmeside skriver vi standardinformationer om vores lygter, så man let kan finde den lygte, man har brug for online. Mangler vi information om én af vores lygter, som du er interesseret i? Send os en mail eller ring til butikken i løbet af vores åbningstider – så skal vi nok gøre, hvad vi kan for at hjælpe!
Fordelen ved en let LED-lygte
I Naturbutikken er de fleste af vores varer udvalgt med naturentusiasten i tankerne – og det gælder selvfølgelig også vores udvalg af lygter! Da mange af vores kunder nyder at være udenfor, hvor de tit går lange turer, har vi selvfølgelig sørget for at størstedelen af vores lygter er lette og kompakte. Når man skal pakke til teltturen, eller hvis man skal ud at gå med hunden efter mørkets frembrud, kan det være vigtigt, at ens valg af LED-lygte ikke fylder eller vejer for meget. I sådan et tilfælde kan vi fx anbefale DOF BirdLife ET15-minilommelygte, der selv med en beskeden vægt på 76g stadig kan oplyse et område fra en afstand af op til 200 meter.
Pandelamper
En type lygte, som mange måske ikke tænker over kunne være praktisk at eje, er pandelamper. Fordelen ved denne type lygter er, at man har hænderne fri til at udfører mange slags arbejde ubesværet. På denne måde adskiller pandelamper sig fra andre lygter, som enten kræver, at man holder dem i sin hånd eller, hvis man er kreativ, imellem tænderne. Denne slags lygte er også smart, hvis man nogle gange tager en løbetur efter mørkets frembrud. Lyskeglen fra pandelampen hjælper dig med at se og blive set, uden at du skal tænke over at holde på den hele vejen.
Er du interesseret i pandelamper, anbefaler vi, at du hopper til vores kategoriside her, hvor du også kan læse mere om denne slags lygte.
Lommelygter
En lommelygte er måske den mest almindelige form for lygte i danskernes daglige liv. For mange er en lommelygte nok det første de tænker på, når man siger ”lygte”. Men også denne form for lygte er lavet med specifikke behov i tankerne. Sammenlignet med fx en pandelampe kan lygter af denne slags meget lettere peges i bestemte retninger, så man har bedre kontrol over hvor lyskeglen peger hen. Derudover fylder moderne LED-lygte af denne type fantastisk lidt, sådan at man altid kan have den med i lommen uden at skænke det en tanke. Er du interesseret i en af disse smarte, små lygter, så gå til vores kategoriside her.
Ravlygter
Har man interesse i at samle rav på stranden, er det vigtigste værktøj, man kan skaffe sig, en god lygte med UV-belysning – også kendt som en ravlygte! En meget praktiseret måde at lede efter rav på, er at komme ud langs kysten, mens det stadig er mørkt. I disse tilfælde er en ravlygte fantastisk til at få ravet til at lyse op, så man lettest muligt kan få øje på det mellem alle stenene. Se vores udvalg og læs mere på vores kategoriside for ravlygter her.
Hvad er lumen, watt etc.?
Når nu man har besluttet sig for at købe en god LED-lygte online, så vil man selvfølgelig gerne sørge for at ens køb bliver det bedste, man kan finde. Men hvordan finder man ud af hvilke lygter, der er de bedste? Som vi har nævnt det ovenfor, er den bedste lygte et individuelt valg efter behov, men for at kunne vælge den rette lygte online bør man også have en grundlæggende forståelse af, hvad de forskellige specifikationer betyder.
Først kan vi starte med udtrykket ”lumen”. Dette ord bruges til at beskrive lysstyrken på en given lygte. Som eksempel vil man sjældent have over 300 lumen fra en lampe i fx stuen eller soveværelset, hvorimod lygter til udendørs brug med fordel har langt mere!
Mange forveksler imidlertid tit lumen med watt, når de kigger på ting som lygter eller lamper. Dette er dog en fejl, da watt bruges til at angive energiforbruget på fx en lygte. Man kunne her forestille sig, at der var en direkte sammenhæng mellem lumen (lysstyrke) og watt (energiforbrug), men det er faktisk ikke altid tilfældet. Forskellen på typen af pærer (hvorvidt det er en LED- eller glødepære) gør her en stor forskel for forholdet mellem de to mål.
Et ord man ikke støder på lige så ofte, når man køber lygter mm. online, er ”kelvin”. Kelvin bruges til at angive farvetemperaturen for en given LED-pære. Her fungerer det sådan, at en høj kelvinværdi (fx 4000k) implicerer et køligt lys, mens en lavere værdi (fx 2700k) implicere en hyggelig, lun belysning. Denne værdi er mest aktuel, når man køber lamper frem for lygter, men det kan være rart at vide, hvis man en dag støder på det.
Hvad er LED?
I ovenstående tekst har vi gang på gang benyttet os af udtrykket ”LED”, og mange har nok hørt det før. Men hvad er egentlig en LED-pærer, og hvordan adskiller den sig fra en glødepære? LED er et akronym for ”light emitting diode”, hvilket man på dansk ville kunne oversætte til ”lysudsendende diode”. Det har altså at gøre med disse dioder, der bliver belyst af en mikrochip, som du sender strøm igennem ved at tænde for fx en lygte. Har en lygte eller pandelampe LED, vil den også være udstyret med en slags køleplade, som forhindrer overophedning, hvorfor man sjældent mærker at fx lommelygter med LED bliver varme på samme måde som visse lamper med glødepærer.
En vigtigt grund til, at så mange benytter sig af lygter med LED i disse dage, er, at dioderne er i stand til at producere lys med omkring 90% højere effektivitet end fx glødepærer!