Se naturen og dyrelivet på en helt ny måde med et teleskop!
Naturen og dyrelivet, som omgiver os, er et helt specielt syn. Men hvorfor kun se en brøkdel af den, når du har mulighed for at forære dig selv et teleskop. Her på siden finder du mange forskellige modeller, som dog alle har det samme formål på hver sin måde – at vise dig den vidunderlige natur og de små mysterier, du ikke kan se med det blotte øje. Du kan bruge teleskopet til at komme helt tæt på dyrenes fascinerende verden – og uden at skulle anstrenge dig. Dette vil være en stor gevinst, idet du kan gå opdagelse i den storslåede natur, som vi er så heldige at have her i Danmark. Det er en investering, som du både kan få glæde af, når du går på eventyr eller kigger efter fugle i den danske natur, men også et værktøj som du kan bruge til at udforske hele verden med.
Gå på opdagelse i vores store udvalg af teleskoper og ekstraudstyr
De fleste af de modeller, vi forhandler, kommer desuden med ekstraudstyr som beskyttende tasker og zoommoduler, så du er sikker på at dit teleskop holder i mange år. Teleskopet er til dig, der føler, at du ikke helt har muligheden for at de små detaljer gennem din kikkert. Teleskopet har således en ekstra zoomeffekt, der kan hjælpe dig til at se ting, der er meget langt væk. Du kan finde lige præcis den model, du ønsker at benytte her på siden, da vi fra vores side har et stærkt ønske, om at kunne tilbyde dig så mange forskellige modeller som overhovedet muligt. Du finder vores teleskoper i forskellige farver, så du kan finde en model, der passer dig, hvad end du er til en klassisk skovgrøn eller den strømlinede sorte variant.
Teleskopets historie
Er man i tvivl om, hvad et teleskops funktion er, da kan man blot se på ordets bestanddele. Første del, prefixet ”tele”, betyder ”fjernt” eller ”som har med længere afstand at gøre”. Anden del, ”skop”, har at gøre med ”at se” eller ”betragte”. Således kan man se, at et teleskop er et redskab, man bruger til at se på ting, der er langt væk – som for eksempel fugle! Teleskopets historie kan føres tilbage til en historie om to drenge, der angiveligt kom forbi en optiker tilbage i begyndelsen af 1600-tallet for at få sammensat to linser, der skulle give dem mulighed for at se nærmere på en vejrhane – således verdens første teleskop! Uanset om historien er sand eller ej, så lader det til at optikeren, hvis navn var Hans Lippershey, og som den dag i dag tilskrives at have opfundet teleskopet, videreudviklede teleskopet sammen med Galileo Galilei. Galilei forbedrede Lippersheys teleskop, så det gik fra at kunne forstørre 3x til 8x, og udstyrede desuden sit teleskop med en fokusmekanisme. Med dette forbedrede teleskop, var han i stand til at opdage Månens kratere og Jupiters måner. Andre, som Johannes Kepler, kom snart med i billedet, og derfra til nu er der sket store ændringer, således at det bedste teleskop, du nu kan købe, er langt bedre, end hvad de hedengangne astrologer havde til rådighed.
Hvad udgør et teleskop?
Ethvert af vores teleskoper i Naturbutikken består af mere eller mindre de samme grundlæggende bestanddele. Man taler typisk om okularet og objektivet, hvor det første er dén del af teleskopet, som du kigger ind i, mens objektivet er den del af teleskopet, som du peger i retning af dét, du gerne vil se forstørret. Okularet er vigtigt for teleskopets mulighed for forstørrelse, og objektivet er vigtigt for mængden af lys et teleskop kan indfange. Visse okularer gør et teleskop i stand til at justerer graden af forstørrelse, mens andre bytter denne evne for en fast grad af forstørrelse, der til gengæld plejer at give et større synsfelt med et lysere og skarpere billede.
På alle vores teleskoper er der mulighed for at justerer fokus – altså hvor langt væk fra din egen position, teleskopet skal stille skarpt. Denne justering finder sted via et fokushjul, som typisk kommer i to varianter. Den ene variant er en ring, som slutter tæt om teleskopets krop/objektiv. Den anden variant er en skruemekanisme, som stikker ud af teleskopets krop/objektiv. Begge dele har deres fordele og ulemper, og hvad man foretrækker på et teleskop, er helt op til den enkelte.
Hvad kendetegner et godt teleskop, og hvad tilbyder de forskellige teleskopproducenter?
Når du skal købe et teleskop til fx at se på fugle, opdager du hurtigt, at der fra teleskop til teleskop kan være stor forskel på prisen. Men hvad er forskellen på to teleskoper med samme mål som fx 25-50×80? Tallene, som vi vil vende tilbage til længere ned på siden, siger noget om teleskopets type, men ikke om dets kvalitet. Kvaliteten har at gøre med, hvor stor lysgennemgang de anvendte dæksler tillader. Ved at bruge glas der er fuldstændigt uden urenheder, og som samtidig er behandlet med coating, kan man bygge et teleskop, der producerer et lysere og skarpere billede med bedre farvegengivelser. Vil man have det bedste teleskop, skal man som tommelfingerregel gå efter et teleskop, der er produceret med flouritglas. Dette materiale, som i teleskoper ofte vil være kunstigt fremstillet for ekstra renhed, er endnu bedre end glas til at transmittere lys på en måde, hvor man undgår kromatiske aberrationer (misfarvninger) og samtidig får et ekstraordinært lyst og skarpt billede.
Oplevelsen af at købe et dyrere teleskop frem for et billigere kan som regel beskrives ud fra følgende aspekter:
- Man kan få et større synsfelt uanset forstørrelse, som gør det lettere at orienterer sig med sit teleskop, hvis man fx skal finde en fugl.
- Man får en større grad af lysgennemgang, som gør at billedet i ens teleskop fremstår rent og overskueligt.
- Da der er mere lys, kan man slippe afsted med at have flere linser i teleskopet, som samler lysbølgernes frekvenser i et skarpere billede.
Der er mange forskellige producenter, der laver teleskoper i forskellige prisklasser. I Naturbutikken forhandler vi fx DOF BirdLife Optik, Swarovski Optik og Kite Optics. Alle mærkerne har teleskoper i forskellige prisklasser, og man kan derfor ikke uden videre sige, hvem der har de bedste teleskoper. Et mærke som Swarovski Optik har hos mange fuglekiggere en genkendelsesværdi, der gør at priserne typisk er lidt højere end hos konkurrenterne. DOF BirdLife Optik på den anden side, er Naturbutikkens eget mærke, så dem kan vi sælge billigere, end de andre mærker, hvor leverandøren bestemmer minimumsprisen.
Hvordan finder man det rette teleskop?
Når man skal vælge det bedste teleskop til sit unikke behov, er det godt første at sætte sig ind i tingene. Et godt sted at starte er således med, hvad tallene på et teleskop betyder. Teleskoper kan være bygget til mange forskellige behov, og i denne tekst vil vi hjælpe dig til at købe det helt rigtige teleskop. Mange teleskoper har nogle tal som ”25-50×80” stående i deres navn og på deres krop. Tallene her siger meget om teleskopets type: Teleskopet kan forstørre fra 25-50 gange, og objektivglasset (det man peger mod objektet, man vil se på) har en diameter på 80 millimeter. Her er det jo vigtigt at vide, hvad der er normalt for et teleskop, hvis man skal kunne bruge tallene til noget. De fleste teleskoper, der er lavet til fuglekiggere, har en forstørrelse fra omkring 20 gange til omkring 50 gange. Der er selvfølgelig undtagelser i form af teleskoper, der har en forstørrelse på 35-70x, men da er vi også i den høje ende. Da en høj forstørrelse kræver store mængder lys for at fungerer effektivt, har de fleste teleskoper en ret stor objektivlinse på omkring 80 millimeter. Dette er som regel nok til at kunne klare 50x forstørrelse, men når teleskoper har højere forstørrelse end det, vokser objektivstørrelsen gerne med. I tilfælde af en forstørrelse på 70x er det ikke usædvanligt at se teleskoper med objektivglas hvis diameter er tæt på eller over 100 millimeter.
Og hvad stiller man så op med denne viden om teleskoper? Som med meget andet udstyr, er et teleskop et redskab, hvor der er fordele og ulemper ved de fleste produkter. Et kæmpe teleskop med stort objektiv og høj forstørrelse vil som regel give dig det bedst mulige grundlag for at nærstudere fugle eller andre dyr. Hvis det er dit ønske, så kan du fx gå efter et 35-70×100 ”Golden Eagle”-teleskop.
Synes du til gengæld, det er for meget at slæbe på, så kan man med fordel finde et teleskop, der er mere rejsevenligt. Kan man derfor klarer sig med fx 25-50x forstørrelse, er det som regel nok med objektivlinser på 80- eller 65 millimeter. Her kan teleskoper som DOF BirdLife Swan 20-60×80 eller DOF BirdLife Kingfisher 16-48×65 være gode bud på mere transportabel optik.
Så når du skal vælge et teleskop, så kan du med fordel tænker over:
- Hvor meget skal du bærer rundt på det? Dette er vigtigt i forhold til vægten.
- Hvor meget forstørrelse har du brug for? Dette er vigtigt i forhold til forstørrelsesspændet.
- Hvornår på døgnet skal det bruges? Dette er vigtigt i forhold til lysindtaget.
Vores erfaring med teleskoper som fuglekiggere
I Naturbutikken har vi stor kendskab til vores udvalg af optik, men vi har den ekstra fordel, at vi som naturentusiaster og fuglekiggere, ved, hvad der er vigtigt i et teleskop, når vi skal vejlede med køb. Vi har prøvet at slæbe rundt på tungt grej, vi har prøvet at stå i hård vind og kigge på havfugle, og vi ved, hvor fedt det er at se en fugl igennem et billede af meget høj kvalitet. Derfor er vores udvalg af teleskoper funderet på en viden om, hvad der er vigtigst, når man som fuglekigger har brug for at komme tættere på fugle eller andre dyr.
Teleskoper til børn?
Kan børn også benytte sig af teleskoper? Det kommer selvfølgelig an på barnet, men visse af vores modeller fra DOF BirdLife, ville godt kunne bruges af børn helt ned til 5-6 år. Så ja, man kan sagtens købe et teleskop til det naturinteresserede barn! Fx DOF BirdLife Mallard 16-48×60 er ikke så tung, at børn ikke ville kunne bærer rundt på det. Stativet kan ligeledes sættes i lav højde, så børn kan kigge igennem teleskopet. Men det afhænger selvfølgelig altid af det individuelle barns udvikling, så vi opfordrer til, at man som forældre eller værge tænker sig om, inden man investerer i teleskoper til børn.
Reparation og service
Selvom teleskoper til udendørsbrug er lavet til at kunne tåle lidt af hvert, så kan alle jo være uheldige. Hvis dit teleskop således ender med at få brug for en reparation, kan man heldigvis altid komme til os! Vi er i kontakt med alle vores leverandører, og har aftale angående garanti og reparation af fx teleskoper med dem alle. Det er dog forskelligt fra fx Kowa og Swarovski, hvad man kan forvente, når man sender sit teleskop til reparation. Ring, skriv eller kom forbi butikken, hvis du har spørgsmål angående reparation af dit teleskop.
Husk stativ og stativhoved
Når man skal købe sig et teleskop er det vigtigt at huske, at få et egnet stativ og stativhoved med. Den høje forstørrelse på et teleskop gør, at det er nærmest umuligt at holde det roligt nok til at få glæde af det. Derfor bør man montere teleskopet på et stativ med tilhørende stativhoved for at få billedet stabilt nok, til at det kan bruges til noget. Her gælder det som med teleskoper, at de virkeligt gode produkter som regel også er de tungeste, og man skal derfor spørge sig selv, om det skal være et let og rejsevenligt sæt, som dog godt kan vibrere lidt i vinden, eller om det skal være et tungere men mere stabilt sæt. Visse af vores teleskoper kommer i sæt med anbefalede stativer og stativhoveder til. Se fx det komplette ”Golden eagle”-sæt for et tungt sæt med kraftig optik eller det komplette ”Merganser”-sæt som er en lettere og mere rejsevenlig model.
Vandtætte teleskoper
Da man som fuglekigger eller naturentusiast gerne kommer ud for at blive fanget i alle vejrtyper, er det selvfølgelig et krav, at udstyr som et teleskop kan holde til sådan noget som regnvejr. Derfor er alle teleskoperne i Naturbutikken selvfølgelig vandtætte, så du kan have dit teleskop med ud, selvom det er fugtigt i luften eller styrtende regnvejr! I dit køb af teleskop kan du altså regne sikkert med, at dit teleskop er vandtæt.
Digiscoping med teleskop – gør dit teleskop til et kamera
Har du nogensinde drømt om at gøre dit teleskop til et kamera? De seneste år er det blevet meget populært også at bruge sit teleskop til at tage billeder af fx fugle eller andre dyr. Denne teknik kaldes som regel ”digiscoping”; et ord, der kombinerer ”digital” og ”teleskop”. Ved at bruge den høje forstørrelse, som teleskopet allerede supplerer dig med, kan du transformere din mobiltelefon til et rigtigt systemkamera med stor optiske forstørrelse. Selvom man altid kan placere kameraet på sit teleskops okular og på den måde tage udmærkede billeder, så oplever mange, at det er svært at holde mobilen stille på det præcise punkt, hvor man kan tage det optimale billede. Derfor findes der udstyr til at gøre dette så let som muligt. Ved at kombinerer ét element, som passer til at holde din telefon på plads, med et andet element, der er lavet til at slutte tæt om dit teleskops okular, kan man fæstne sin telefon til teleskopet, så det bliver let som ingenting at tage fede billeder, som man kan vise til sine venner og familie. Ved at sætte kameraet til at vise billedet, som ses igennem teleskopet, kan man også lettere være flere om at følge med på én gang, og børn kan således let se med, når du har fundet noget, der er sjovt at vise frem i dit teleskop. En sådan smartphone adapter til dit teleskop kan gøre det bedste teleskop til et hæderligt kamera!