Vælg blandt vores omfattende udvalg af de bedste fuglekikkerter
Udforsk et omfattende udvalg af førsteklasses fuglekikkerter hos Naturbutikken.dk. Vi tilbyder kvalitetsmodeller fra anerkendte mærker som DOF BirdLife, Leica, Swarovski, Zeiss og Kowa. Vores kikkerter er ideelle til både nybegyndere og erfarne fuglekiggere, der ønsker at komme tættere på naturens vidundere.
Hos Naturbutikken.dk finder du fuglekikkerter, der leverer skarpe og klare billeder, så du kan nyde selv de mindste detaljer i fuglenes fjerdragter. Vores brugervenlige webshop sikrer, at du nemt kan finde den rette kikkert til dine behov. Med hurtig levering og fremragende kundeservice er vi her for at gøre dine naturoplevelser endnu bedre. Hvis du vil lære lidt, om de forskellige kikkertleverandører, vi benytter os af, kommer her en kort gennemgang:
Fuglekikkerter lavet af fuglekiggere: DOF BirdLife Optik
Naturbutikkens eget mærke af kikkerter til at se på fugle af udviklet ud fra vores egne erfaringer med, hvad man har brug for på sin fugletur. Derfor er skarphed, farvegengivelse og lysindtag i højsædet, hvilket leverer en sublim optik i selv de mest prisvenlige modeller.
Da vi i Naturbutikken er en del af Dansk Ornitologisk Forening, er en del af vores fornemmeste opgave at hjælpe nye fuglekiggere i gang, så deres begejstring motiverer dem til at passe på naturen og fuglene. En måde, vi kan gøre det på, er igennem dette kikkertmærke, der egner sig fænomenalt til at komme godt i gang, uden at man behøver ofrer hele opsparingen. Se fx DOF BirdLife-kikkerterne Shag 10×42 eller Starling 8×42, der begge leverer glimrende optik til en skarp pris.
Man skal dog dermed ikke tro, at DOF BirdLife Optik kun byder på fuglekikkerter til nybegyndere! Modeller som DOF BirdLife Condor 8×42 og Lammergeier 10×42 er begge fuglekikkerter med optik i topklasse, selvom prisen er omtrent det halve af, hvad man ellers kunne forvente.
Fuglekikkerter med krystalklar optik: Swarovski Optik
Swarovski kender man måske fra deres produktion af smykker og krystaller, men underafdelingen Swarovski Optik producerer såmænd fuglekikkerter af tilsvarende høj kvalitet! Fra deres hovedkvarter i Østrig står de for et flot udvalg af klassiske modeller som NL Pure 10×42 og CL Companion 8×30. Men også den nyskabende AX Visio, der kombinerer computer- og kamerateknologi med skarp optik, hører under Swarovski Optiks mange, fede fuglekikkerter.
Belgiske fuglekikkerter med stor popularitet: Kite Optics
I mange år har Naturbutikken promoveret de belgiske fuglekikkerter fra Kite Optics. Især modeller som den lysstærke Kite Ibis og den kompakte Kite Lynx har været populær blandt fuglekiggere i Danmark, de sidste mange år. Men særligt efter lanceringen af de stabiliserende APC-modeller, er Kite Optics blevet en favorit for alle, der leder efter en god fuglekikkert! Med et effektivt stabiliserende gyroelement er disse modeller i stand til give en fuglekigger et roligt billede ved stor forstørrelse som 18x i deres APC-håndkikkert eller 35x i deres håndholdte teleskop. Mange ornitologer udnytter dette fortrin til at lade de tunge stativer bliver derhjemme, når de skal kigge på fugle, der er meget langt væk.
Brilleglas og knivskarp optik: Zeiss
Zeiss er et mærke, som mange nok kender fra optikeren, hvor de leverer brilleglas. Men også, når det kommer til fuglekikkerter, er dette tyske fint med på noderene. Zeiss er i mange år blevet set som ét af de ypperligste topmærker blandt danske fuglekiggere, og med klassiske modeller som Zeiss Conquest og topmodeller som Zeiss Victory SF, kan man da også sagtens forstå hvorfor! Knivskarpe billeder og en flot lysgennemgang præger disse fuglekikkerter – selv i den mere prisvenlige Zeiss Terra-model.
Klassiske fuglekikkerter med historiske relevans: Kowa
Spørger du en tilfældig fuglekigger, hvilket mærke hans første teleskop havde, er der gode chancer for, at han svarer Kowa. Kowa var toppen af poppen, dengang fuglekiggeri for alvor tog fart i Danmark, og denne japanske producent står derfor mange nær. Men, hvis man derfor tror, at Kowa ikke længere er aktuel, så tager man fejl! I Naturbutikken er vi især glade for deres teleskoper fra Prominar-serien og deres lommekikkerter som denne BD 8×25.
Fotografisk præcision i lækre fuglekikkerter: Leica sport optics
Leica er et yndet mærke, når det kommer til fotografiudstyr. Og måske er det deres erfaring på dette felt, der gør, at de også står bag en række fantastiske fuglekikkerter. De tre serier noctivid, trinovid og ultravid har alle haft vakt glæde hos de fuglekiggere, der har haft fornøjelsen af at se på fugle igennem deres sublime optik.
Hvordan vælger jeg den bedste fuglekikkert?
”Den bedste fuglekikkert” afhænger altid af, hvad dine individuelle behov er, og derfor er vores råd altid det samme: Sæt dig ind i optik og fuglekiggeri, søg vejledning hos Naturbutikkens kikkerteeksperter og sørg for at prøve kikkerten af i virkeligheden. Det første punkt her, handler om at sætte sig ind i, hvordan optik fungerer for fuglekiggere, og det kan du læse mere om lige her på siden.

Vælg en fuglekikkert med den rette forstørrelse
Det første, vi altid finder ud af, når vores kunder skal vælge en fuglekikkert, er hvilken grad af forstørrelse, de foretrækker. For det meste er det et spørgsmål mellem 8- eller 10x forstørrelse, da dette dækker de fleste håndkikkerter. Grunden til, at alle ikke bare vælger den højeste forstørrelse, har at gøre med, at synsfeltet, stabiliteten, lysgennemgangen og dybdeskarpheden alle forværres, når man forøger graden af forstørrelse. Det vil altså sige, at man med optik, der ”kun” har 8x forstørrelse, får et bedre overblik i kraft af et billede, der er mere stabilt og lyst, og som dækker et større område ad gangen. Grunden til at mange alligevel vælger en fuglekikkert med 10x forstørrelse, er fordi, fugle jo ofte har det med at være længere væk, end vi bryder os om, og derfor savner man næsten konsekvent en højere grad af forstørrelse.
Det korte og det lange er, at valget i sidste ende er individuelt – ingen af delene er bedst, men mange foretrækker klart det ene frem for det andet. Nogle oplever, at den højere grad af forstørrelse fra en fuglekikkert med 10x forstørrelse faktisk gør det sværere for dem at se små detaljer, da den nedsatte stabilitet i billedet er et større minus, end forstørrelsen er et plus. Derfor gentager vi vores opfordring til at prøve optikken af, inden du beslutter dig for, hvad du vil købe.
Tænk over, hvordan og hvornår din fuglekikkert skal bruges
I en given fuglekikkerts navn finder man ofte et tal som fx 8×42 eller 10×32. Det første tal, forstørrelsen, har vi dækket. Det andet tal tilkendegiver objektivglassenes diameter målt i millimeter. En kikkert med tallene 8×42 har således 8x forstørrelse og objektivglas med en diameter på 42 millimeter. Størrelsen af overfladearealet på disse glas har ikke betydning for synsfeltets størrelse, selvom man godt kunne tro det. Derimod betyder det utroligt meget for kikkertens lysindtag og vægt. Jo større glassene er, des bedre lysindtag får man, og des bedre et billede kan man forvente fra kikkerten. Til gengæld for dette bliver kikkerten større og tungere, hvilket er en ulempe, hvis man går lange ture med sin kikkert. Man skal derfor overveje med sig selv, om man går mest op i udstyrets mobilitet eller billedkvalitet. Og det bliver da ikke nemmere, bare fordi man specifikt leder efter en kikkert, der er god til at se på fugle! Fuglekiggere vandrer ofte meget rundt, hvorfor man kunne foretrække en let kikkert. Men da fuglene er mest aktive i skumringstimerne, er en stor grad af lysindtag også en kæmpe fordel for en fuglekigger. Som med forstørrelsen er der ikke andet tilbage at sige, end at det er op til dig at finde frem til, hvilken slags fuglekikkert bedst passer til dine individuelle behov.
Hvad betyder forskellen på kvalitet i en fuglekikkert?
Som man hurtigt opdager, hvis man tjekker vores sortiment af kikkerter, så er der mange kikkerter, der alle hedder 8×42 eller 10×42, men som har vidt forskellige priser. Dette afspejler især de forskellige prisklassers forskellige niveauer af optisk kvalitet – men man skal også være opmærksom på, at forskellige brands går efter forskellige målgrupper. Kort sagt kan man forvente, at en 8×42-fuglekikkert til omkring 15.000,- har et større, lysere og skarpere billede med flottere farver end én til 3.000,-. Men denne sammenligning fungere næsten kun, hvis man sammenligner modellerne inden for samme producent. Derfor skal man ikke være bleg for at overveje en billigere kikkert, end man lige havde regnet med, da prisklasserne tager sig forskelligt ud fra leverandør til leverandør. Er man i tvivl, anbefaler vi, at du altid spørger os i Naturbutikken.
Køb en fuglekikkert med coating og specialglas
Når man undersøger kikkertmarkedet, støder man ofte på betegnelser som „HD“, „ED“, eller „Multi-coating“. Det hele lyder jo meget godt, men hvad betyder det mon? Det skal vi fortælle dig!
ED- og HD-Glas
Disse to begreber står for henholdsvis „Extra-low dispersion-glas“ og „High definition-glas“, hvilket dækker over de samme forhold. Det centrale at tage med her er, at begreberne ikke har nogen fast definition. Hvis du ser to kikkerter, der hedder næsten det samme, men hvor den ene har HD eller ED i navnet, kan du regne med at sidstnævnte er udstyret med bedre optik end den første. Sammenligner du til gengæld to kikkerter fra hver sin leverandør, hvor det kun er den ene, der hedder noget med ED eller HD, men hvor denne samtidig er den billigste af de to, er sagen snarere omvendt. Betegnelserne skal derfor primært bruges til sammenligning af kikkerter fra den samme producent.
Fluoritglas
Når det kommer til optik, der praler med deres fluoritglas, er sagen til gengæld en anden. I modsætning til ED- og HD-glas har begrebet fluoritglas en fast definition. Fluoritglas er et bestemt materiale, som nedsætter misfarvninger og forbedrer kontraster og skarphed. Materialet er dyrere at have i optik end almindeligt glas, og prisen vil derfor altid følge med, når et produkt er udstyret med dette luksusmateriale. Kowa bruger fx materialet i deres fænomenale teleskoper fra Prominarserien.
Har du mulighed for at vælge en fuglekikkert med fluoritglas, som er inden for dit budget, kan du regne med, at du også får noget for pengene!
Forskellige grader af coating
„Coating“ nævnes ofte i forbindelse med kvaliteten på gode fuglekikkerter. Begrebet dækker over lag af kemikalier, som påføres glassene i optikken for at optimerer mængden af lys, der kan nå frem til fuglekiggerens øjne. Skal en kikkert få mest muligt ud af de lysbølger, som reflekteres fra den beskuede fugl, er coating altså en nødvendighed. Der er imidlertid flere forskellige grader af coating, som kan appliceres i produktionen af fuglekikkerter, så her får du lige en liste med de oftest brugte forkortelser og deres betydning.
MC (Multi-coated) er en betegnelse, der tilkendegiver, at mere end én af glaslinserne er behandlet med coating.
FC (Fully coated) er en betegnelse, der tilkendegiver, at alle linser har minimum ét lag coating.
FMC (Fully multi-coated) er en betegnelse, der tilkendegiver, at alle linser har flere lag af coating. De bedste kikkerter vil altid være af denne type.
Vælg mellem robuste, vandtætte fuglekikkerter
Når man er fuglekigger, er det vigtigt, at ens udstyr kan holde til de tilhørende strabadser. Derfor skal du altid sørge for, at finde dig en fuglekikkert, der er robust og vandtæt, så du ikke begrænser dig selv på grund af regnvejr eller lignende.
I Naturbutikken er det helt og aldeles standard, at de kikkerter vi sælger, er vandtætte. Vi ved fra vores egen erfaring som fuglekiggere, at regnvejr ikke er en undskyldning for at blive hjemme. Derfor er det naturligvis en selvfølgelighed, at vi ikke sælger fuglekikkerter, der ikke kan tåle, når det regner på dem.
Bør jeg vælge et teleskop på stativ fremfor en klassisk fuglekikkert?
Teleskoper tilbyder en langt højere grad af forstørrelse end den gængse håndkikkert, så hvorfor ikke bare købe sådan et?
De to forskellige typer optik tjener forskellige formål, og det er derfor svært at sige, at den ene er bedre end den anden. Du ville ikke bruge en skuetrækker til at slå søm i, men dermed vil man jo ikke sige, at den er et dårligere værktøj end en hammer. Det handler bare om at bruge redskaberne til det, de er lavet til.
En teleskopkikkert til fuglekiggere har den fordel, at den kan forstørre i langt højere grad, end den almindelige fuglekikkert, men dette gør den på bekostning af nogle af sidstnævntes kvaliteter. Da teleskopets høje forstørrelse gør billedet uroligt, kræver det et stativ til at stabilisere billedet. Dette gør det samlede sæt tungt og stort at transportere rundt sammenlignet med en håndkikkert, der i visse tilfælde kan pakkes ned i lommen. Man kan derfor fx sammenligne et teleskop som DOF BirdLife Swan med en kompakt fuglekikkert som DOF BirdLife Shrike. Førstnævnte kræver meget at slæbe med rundt men kan give et flot billede af fugle, der er meget langt væk. Shrikemodellen er til gengæld nem altid at have med i lommen og har et fortrin i kraft af sit større synsfelt, der gør det nemmere at orienterer sig hurtigt.
Du kan læse mere detaljeret om forskellen på fuglekikkerter og teleskoper i vores guide.
Fuglekikkerter fra Dansk Ornitologisk Forening
Naturbutikken.dk er en del af Dansk Ornitologisk Forening (DOF), en NGO dedikeret til beskyttelse af fugle og deres levesteder. Gennem vores webshop kan du ikke kun finde det perfekte udstyr til fuglekigning, men også lære meget mere om fuglelivet i Danmark. Besøg DOF.dk´s hjemmeside for dybdegående artikler, vejledninger og opdateringer om fuglebeskyttelse og biodiversitet.
Find fugle med fuglekikkerten og rapporter på DOFbasen
Vi er også stolte af at støtte DOFbasen, en central database for fugleobservationer i Danmark. DOFbasen er et vigtigt redskab for ornitologer og naturinteresserede, der ønsker at dele deres observationer og bidrage til forskningen. Ved at registrere dine fund i DOFbasen hjælper du med at bevare og beskytte fuglelivet.
Støt naturen, når du køber én af vores fuglekikkerter
Ved at vælge en fuglekikkert fra Naturbutikken.dk støtter du vores fælles indsats for at bevare naturen. Oplev glæden ved fuglekigning med det bedste udstyr og bliv en del af vores mission for naturbeskyttelse. Besøg os i dag og find din nye fuglekikkert. Sammen kan vi gøre en forskel for fuglene og miljøet.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om fuglekikkerter
Hvad betyder tallene på en fuglekikkert?
Som nævnt ovenfor, tilkendegiver tallene på enhver kikkert, graden af forstørrelse og størrelsen på objektivglassene. En kikkert med navnet 8×42 har således 8x forstørrelse og objektivglas med en diameter på 42 mm.
Hvad betyder prisforskellen fuglekikkerter imellem?
God optik giver bedre lys, mere skarphed, flottere farver og et større synsfelt, men koster også mere. En dyrere kikkert vil derfor typisk være overlegen på disse punkter – men brandets egen strategi kan også spille en på prisen!
Skal jeg vælge en let eller tung fuglekikkert?
Tungere fuglekikkerter vejer som regel meget, fordi deres objektivglas har en større diameter. Dette forbedrer lysindtaget og dermed billedkvaliteten på bekostning af en højere vægt. Om man prioritere billedkvalitet eller en let kikkert er et individuelt valg. Spørg dig selv: Vil du nogensinde lade den optisk overlegne kikkert blive hjemme, fordi den er for stor og tung?