Guide til digiscoping: At tage smartphonebilleder med dit teleskop eller din kikkert
Har du overvejet at investere i noget udstyr til digiscoping? Kunne du tænke dig at blive klogere på, hvad digiscoping er for noget? Så læs med her og få alle svarene!
Naturbutikken | 23. januar 2025
Nogle gange kommer de store naturoplevelser til én, når man mindst venter det. En kæmpe havørn lander i et træ tæt ved dig, et par traner bryder ud i dans eller en alt for stor gøg bliver fodret af sine bittesmå rørsangerforældre. I disse situationer kan man have stor trang til at forevige øjeblikket med et fedt billede eller en god videooptagelse. Der er bare det problem, at fugle og andre vilde dyr har det med at være lige lovligt langt væk til kameraet på vores mobiltelefoner.
Det er her begrebet “digiscoping” kommer ind i billedet!
Dette billede af en buskrørsanger er taget via digiscoping
Hvad er digiscoping?
Som navnet indikerer, er digiscoping en teknik som forener det digitale fra moderne kameraer med den forstørrende optik, som man blandt andet finder på teleskoper til at se på fugle. Det skal dog siges, at begrebet også dækker over andre former for kameraer end dem, man finder i sin smartphone, og at også almindelige håndkikkerter og monokularer kan bruges til digiscoping – ikke kun teleskoper!
I al sin enkelthed går digiscoping ud på, at man med sit kamera, eventuetl fra en smartphone, tager et billede igennem okularet på den optik man alligevel har, og således bruger det som et slags teleobjektiv til at foretage en analog forstørrelse af det fotograferede objekt. På den måde kan man “komme meget tættere på” dyr som fx fugle, uden at miste billedkvalitet, som man ofte oplever ved digitalt zoom.
Der findes muligheder for atm monterer visse systemkameraer på visse teleskoper, men i denne artikel vil fokuserer på, hvordan du kan tage billeder med din smartphone.
Michael fra Naturbutikken digiscoper med sit ATX-teleskopog en fjernudløser
Hvad for noget udstyr skal du bruge til digiscoping?
Det er altså muligt simpelthen at finde sin smartphone frem og tage et billede igennem sit teleskop eller sin kikkert. Og selvom dette godt kan fungere og i teorien give gode resultater, så vil man også hurtigt opleve, at der følger en del frustrationer ved at gøre det på denne måde. Det er svært at ramme og fastholde det præcise punkt for “eye relief” (også kaldet øjenafstand). Dette er afstanden (typisk 15-18mm) fra kikkertglasset, hvor øjet fanger det bedst mulige billede, som udgår fra teleskopets eller kikkertens okularglas. Konsekvensen bliver, at man ofte enten kommer for langt fra billedet, for meget langt til én af siderne eller så tæt på glasset, at billedet får “huller”.
Her ser du fire eksempler på digiscoping. Kun det øverste er taget med kameraet placeret korrekt.
For at undgå disse problemer kan man med fordel anskaffe sig omformere (ofte kaldet “adaptere”) til at montere dit kamera på din optik, sådan at kameralinsen rammer og fastholder det rigtige punkt for eye relief. Dette kræver imidlertid at udstyret passer sammen med millimeterpræcision, hvorfor det er vigtigt, at man finder den helt rigtige adapter til netop dét udstyr, du bruger. Det vil altså sige, at både den konkrete telefon og det konkrete okular har stor indflydelse på, hvilken omformerløsning, du kan benytte dig af.
Når man skal sammensætte sit udstyr til digiscoping, er der nogle forskellige typer at vælge imellem, som håndterer disse forhold på forskellige måder. Nogle adaptere laves til at passe perfekt til specifikt udstyr, mens andre laves justerbare, så de kan bruges til forskelligt udstyr. I det følgende vil vi gennemgå nogle af de forskellige typer og fortælle om, hvad der er af fordele og ulemper.
Typer af mobiladaptere til digiscoping
Den klassiske mobiladapter til digiscoping består af én del, der er tilpasset din mobil, og én del, der er tilpasset dit teleskop eller din kikkert. I Naturbutikken kan vi tilbyde følgende løsninger:
Kowas Otterboxserie: Denne type er sammensat af en mobiladapter, som tager form af et mobilcover, der passer nøjagtigt til din telefon, samt en okularadapter, der passer nøjagtigt til dit valg af optik.
Et eksempel på Kowas adapterløsning, der involverer et mobiladaptercover og en adapterring
1: Find stedet, hvor de to gevind kan skrues sammen.
2: Skru adapterringen fast på mobiladapteren.
3: Monter coveret på din telefon og placer adapterringen på dit teleskops okular.
Sammensætter man et sådant sæt af de rigtige dele, har man en simpel og effektiv metode til digiscoping. Ved at bruge mobiladapteren som cover på din telefon, er du på få sekunder klar til at fastsætte kameraet til fx dit teleskop. Det er netop simpliciteten, der bør fremhæves ved denne løsning. Der er intet her, der skal justeres, og da man kan bruge den ene del som mobilcover, så er den allerede halvt monteret, når man skal bruge den.
En anden fordel ved denne løsning har at gøre med din telefons sikkerhed. Når man monterer en mobil med en adapter på et okular, er det – uanset model – vigtigt, at begge dele bliver spændt godt fast. Alternativt kan vægten fra opsætningen vride det af okularet, så din smartphone ryger på jorden. Her har Otterbox tre fortrin:
Otterbox er kendt for at lave yderst solide telefoncovers, som beskytter godt mod stød. Man får dermed den ekstra funktion fra sin Otterboxadapter, at den også fungerer som et godt beskyttelsespanser for telefonen.
Udover at være solidt bygget, så er den også én af de letteste digiscopeløsninger i vores sortiment. Det gør den selvfølgelig lettere at bære på, men endnu vigtigere er det, at der dermed er mindre vægt, som kan vride adapteren af okularet.
Skulle man alligevel være uheldig og komme til at montere okularringen lidt for hurtigt, så den falder af, så følger der til Otterboxmodellen en rem med, som man kan slynge rundt om kikkert eller teleskop. Denne rem vil så kunne gribe eller afbøde faldet, hvis situationen opstår.
Ulempen ved denne type adapter er, at mobilcoveradapteren er lavet til kun at passe på specifikke telefoner. Det betyder, at hvis du en dag skifter telefon, så kommer du også til at skulle skifte denne del ud. Du kan dog stadig beholde adapterringen, medmindre du samtidig skal have et nyt teleskop.
Disse produkter er, som nævnt, produceret af Kowa, som også har lavet både kikkerter og teleskoper. Derfor er de lavet, så adapterringene passer særligt godt til Kowas egne produkter. De kan imidlertid også bruges til mange andre mærker! Det er dog af og til nødvendigt at lave en mindre justering af diameteren med nogle indlæg – en opgave vi gerne hjælper med her i Naturbutikken. Hvis du er i tvivl om, hvilken adapterring der passer til dit teleskop eller din kikkert, så anbefaler vi, at du kommer forbi vores butik på Vesterbrogade 138 i København og tager en snak med os.
Fordele:
– Enormt simpelt og effektivt. – Den mest kompakte løsning. – Beskytter telefonen som et solidt telefoncover.
Ulemper:
– Skal udskiftes, hvis du får ny telefon eller ny optik. – Kan ikke lånes ud til nogle, der ikke har det samme udstyr som dig.
Løsninger med universale mobiladaptere: Til disse løsninger kan man stadig benytte sig af Kowas adapterringe. Forskellen er, at mobiladapteren ikke er lavet i en fast størrelse, men at den derimod kan justeres, så den passer uanset, hvilken mobiltelefon du benytter dig af. Det betyder, at du kan blive ved med at bruge den, selvom du udskifter din telefon. Der er flere muligheder at vælge imellem, men de fungerer nogenlunde ens. Til eksempel vil vi her kigge på “Smartoscope Vario“-modellen:
En universal mobiladapter og en okularring
Ligesom med Otterboxløsningen ovenfor, skal okularringen monteres i mobiladapterens gevind. Mobiladapteren kan udvides i bredden, så den kan rumme telefoner i alle almindelige størrelser, og armen, der bærer okularringen, kan skubbes rundt, så den kan placeres nøjagtigt foran din smartphones kamera.
1: Skru monteringsmekanismen ud, så den er bred nok til at rumme din telefon.
2: Armen, der skal holde okularringen, kan løsnes med det store hjul, hvorefter den kan skubbes rundt.
3: Med de to justeringsmuligheder kan du få mobiladapteren til at passe perfekt på enhver smartphone.
4: Skru okularringen i mobiladapterens gevind på samme med som med Otterboxmodellen nævnt ovenfor.
5: Monteringen på teleskopet er herfra lige så let og simpelt som med Otterboxmodellen, da okularringen er den samme.
Som vejledningen her ovenfor viser, så er der et par yderligere skridt at foretage sig, hvis man sammenligner med den mere simple Otterboxmodel. Til gengælde for dette opnår man fordelen ved at kunne bruge universalmodellerne på tværs af telefoner. Dette er også en fordel, hvis man er sammen med nogle, som kunne tænke sig at prøve digiscoping, men ikke selv har udstyret. I en sådan situation kan man let være behjælpsom og lade dem låne ens udstyr, selvom de har en anden telefon.
Mærket Swarovski Optik har lavet deres egen udgave af denne type adapter, som er lavet til at passe perfekt til deres egne produkter. Ejer du en kikkert eller et teleskop fra Swarovski Optik er der således god grund til at vælge ét af disse produkter. Mobiladapteren VPA 2 er lavet til glimrende at kunne håndtere alle størrelser af telefoner og skal kombineres med en okularring som fx CA-S, der passer til de fleste af producentens teleskoper.
– Relativt simpelt og effektivt. – Dine venner kan bruge deres telefoner til at tage billeder igennem dit teleskop eller din kikkert. – Kan stadig benyttes, hvis du skifter telefon.
Ulemper:
– Kræver en anelse justering. – Skal have udskiftet okularring, hvis du køber ny optik.
Egentlige universaladaptere: Denne type adapters store fordel er, at du kan benytte dig kvit og frit af dem uanset, hvilket udstyr du benytter dig af. Man behøver altså ikke at sætte sig ind i at købe det helt rigtige produkt for, at det skal virke, og man skal ikke bekymre sig udskiftninger af ens udstyr henad vejen. I Naturbutikken har vi i skrivende stund to eksempler på denne type omformer, og de opnår denne store fleksibilitet på hver deres måde. Derfor er det nødvendigt at gennemgå dem individuelt.
Celestrons Nexyz 3-adapter:Denne adapterløsning er nok den mest komplicerede af alle på denne liste. For at kunne passe til alle sammensætninger er den udstyret med en række justeringsmuligheder, der gør dig i stand til at kunne tilpasse alle telefoner til al optik. Så selvom man skal sætte sig ind i lidt flere dimsedutter end med de andre adaptere, så er der med denne model en større grad end frihed.
1: Start med at åbne spændet, som skal sidde om okularet.
2: Når du har sat adapteren om okularet, låser du den fast ved at dreje det orange gevind ind.
3: Når adapteren sidder godt fast, kan du få plads til din smarthpone ved at hive spændet i venstre side ud.
4: Telefonen sidder godt fast, men kameraet rammer ikke okularet ordentligt.
5: Ved at dreje på de tre forskellige skruer kan man placere kameraet perfekt foran okularet.
6: Alting er nu justeret perfekt til at tage billeder eller optage video.
Fordele:
– Kan altid bruges til alle sammensætninger af udstyr; også ved udskiftninger. – Dine venner vil kunne monterer den på deres egen optik med deres egne telefoner.
Ulemper:
– Kræver længere monteringstid end andre adapter. – Fylder mere end andre adapter, så den kan være svær at have i lommen.
Kite Optics’ Smartphone Adapter: Som det sidste eksempel har vi et interessant og anderledes bud på en adapter. Kite Optics har udviklet en adapter, som kan fungere til enhver sammensætning af optik og smartphone. Man slipper altså for at skulle tænke over, om adapteren kommer til at passe til ens sammensætning af udstyr. “Okularringen” skal i dette tilfælde klippes til, så den passer om det pågældende okular. Når dette er ordnet, fikserer man en lille metalplade til sin telefon – dette er “mobiladapteren”. Ved hjælp af magnetisme er du nu i stand til at fastsætte din smartphone til okularringen. For at man kan sikre sig et perfekt billede, er der stadig mulighed for at justerer en smule frem og tilbage på din smartphones position i forhold til okularets glasoverflade. På produktets side her kan du se en video fra producenten, hvor de gennemgår monteringen.
Man skal være opmærksom på, at når man klipper modellen til for, at den passer til et givent okular, kan man ikke efterfølgende udvide den, så den eventuelt ville kunne passe til et okular med en større radius. I et sådant tilfælde vil man skulle skaffe nye reservedele fra Kite Optics. Der medfølger tre eksemplarer af metalpladen, som monteres på telefonen og holdes fast til adapteren af en magnet. Man kan altså forsyne tre forskellige telefoner med en sådan plade, hvorefter man må søge reservedele hos Kite Optics.
Fordele:
– Kan bruges til alle sammensætninger af udstyr. – Enormt simpel og effektiv at benytte efter korrekt opsætning.
Ulemper:
– Kræver nye reservedele ved udskiftninger af udstyr. – Kan ikke lånes ud til nogen, der ikke i forvejen har monteret en metalplade til deres telefon.
Digiscoping i alle størrelser og former
Der er altså en del forskellige løsninger, der alle tilbyder sit, når det kommer til digiscoping. Hvad der fungerer bedst til dig, afhænger af dine behov, og dem kender du bedst selv. Det skal tilføjes, at alle de her nævnte adapterløsninger er fuldstændigt mekaniske, og der behøves derfor ingen form for batterier eller opladning. Derfor kan de også uden problemer bruges i al slags vejr!
Denne lille natugleunge er fotograferet via digiscoping
Hvordan tager du de bedste billeder?
Nu er du ekspert i, hvordan man kan tage gode billeder med din smartphone på store afstande. Men måske oplever du alligevel, at dine billeder er en anelse mørke, at der er mærkelige farver eller at skarpheden ikke er tip-top. Dette kan der være flere årsager til. Du skal tænke dit udstyr som et systemkamera med en objektivlinse med lang rækkevidde. Inden for denne kategori kan priserne (og dermed også kvaliteten) spænde enormt bredt, og de billeder det samme kan siges om kvaliteten af de billeder, man kan forvente. Det er tilsvarende med digiscoping. Teknologien bag de kameraer, man finder i smartphones, er i stadig udvikling, og der er stor forskel på, hvor gode billeder, man kan få med forskellige telefoner. Men selv det bedste kamera kan ikke stille meget op, hvis billedet fra okularet ikke er godt. Derfor er kvaliteten af de billeder, du kan tage via digiscoping, også afhængig af, kvaliteten af både din smartphones kamera og af den optik, du tager billedet igennem. Har du brug for hjælp til at finde det teleskop, der kan give dig det allerbedste billede via digscoping? Læs eventuelt vores guide til at finde det rigtige teleskop her.
Et andet godt tip til at producerer bedre billeder er at skaffe en fjernudløser til sin smartphones kamera. De koster ikke særligt meget, og de gør dig i stand til at tage billeder fra din telefon uden at røre ved den. Dette kan drastisk forbedre skarpheden i billedet, da en høj forstørrelse, som man fx tit finder det i teleskoper, medfører en tilsvarende forhøjet følsomhed overfor al bevægelse. Så selvom man er ganske forsigtig, når man tager et billede med sin telefon, kan det være svært helt at undgå, at billedet rystes en smule.
Hvorfor skal alle tage billeder hele tiden?
Spørgsmålet om at bruge kamera eller ej, er blevet diskuteret af mange fuglekiggere i mange år. For nogle handler det udelukkende om at få et flot billede med hjem, og for andre er det vigtigere at fortabe sig i oplevelsen af et observerer en fugl uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt ens billeder blev gode nok. Således spørger mange måske sig selv, hvorfor de dog skulle have brug for at digiscope.
Svaret er, at det er selvfølgelig helt op til én selv, hvad man gerne vil have ud af sine fugleture. Vi anbefaler ikke, at man investerer i udstyr til digiscoping, hvis ikke man har lyst til at tage billeder. Når det så er sagt, er der dog visse situationer, hvor man måske alligevel kunne få nytte af det. Her drejer det sig ikke bare om at tage billeder for fornøjelsens skyld! Forestil dig, at du står og ser på en besværlig lille vadefugl, som du ikke er i stand til at identificere. Med digiscoping kan du let tage billeder og video af fuglen, så du efterfølgende kan studerer den med en god håndbog eller sende det til en kyndig ven, der måske kan hjælpe. En anden situation, hvor du kan få glæde af digiscoping, er, hvis du finder en meget sjælden fugl, imens du er helt alene. Nogle gange bliver fuglen hængende længe, så andre kan komme og se den, men af og til forsvinder de sporløst få minutter efter, man har fundet dem. Her vil digiscoping kunne hjælpe dig til at få stærke beviser for, at den aftenfalk, du så, ikke bare var en tårnfalk i modlys!
Er der fordele ved at bruge digiscoping fremfor andre typer kamera?
Som set i eksemplerne på denne side, kan man tage ganske gode billeder ved hjælp af digiscoping. Når det er sagt, så vil professionelle fotografer oftest benytte sig af egentlige systemkameraer med dyre objektivlinser. Så hvis man kan tage bedre billeder med disse, hvad er så pointen med digiscoping? Dette spørgsmål er der flere gode svar på! For det første kan man tale om vægt og rumfang. Vil man medbring et godt systemkamera med et stort teleobjektiv, skal man som regel forberede sig på, at tasken skal være af en vis størrelse, og at man let mærker den ekstra vægt, når det skal slæbes rundt (tro mig, jeg har prøvet!). I sammenligning med dette er digiscoping adapteren så lille og let, at man nærmest ikke bemærker, at den er med i oppakningen. Flere af modellerne kan man sågar have med i lommen! Det er selvfølgelig kun en halv sandhed, da adapteren jo kun fungerer, hvis man i forvejen har et teleskop eller en kikkert med – og især det første kan jo fylde og veje en del. Argumentet holder derfor bedst, hvis man alligevel regner med at have sin optik med i felten, og overvejer om man skal investere i et kamera oveni, eller om man hellere skulle skaffe udstyr til digiscoping.
Dette leder os videre til det næste argument: Hvis du allerede har et fedt teleskop og en smartphone med et godt kamera, så er digiscoping en relativt billig og let vej til at få endnu mere værdi ud af dit fede grej. Du kan tænke sådan på det, at du allerede har købt et smaddergodt teleobjektiv, og at du bare mangler en omformer for at kunne montere det på dit kamera.
Mange systemkameraer er proppet med alt, hvad man kunne ønske sig, af funktioner til at tage netop dén slags billeder, man går og drømmer om. Dette er unægteligt en stor styrke, men mange oplever også, at det kræver meget tid at sætte sig ordentligt ind i de mange knapper og indstillinger. Med digiscoping bliver det aldrig mere kompliceret end kameraet på din smartphone – og disse er ofte skabt til at være lette at mestre! Man kan altså uden store mængder forarbejde hurtigt vælge de indstillinger, der bedst passer til situationen. Tilsvarende opnår du den fordel, at dine billeder med det samme findes på din smartphone, hvorfra du både kan redigere og dele dem, som du har lyst til.
Gode tips og tricks til at mestre digiscoping
I Naturbutikken anbefaler vi følgende fremgangsmåde, når man vil digiscope: Styr altid først fokus og forstørrelse analogt på teleskopet eller kikkerten – eventuelt før du monterer din smartphone. Kameraet på din telefon vil som udgangspunkt forsøge at fokusere af sig selv, og hvis din optik ikke i forvejen viser et skarpt billede, kan det hurtigt blive noget rod. Det er klart, at man ikke altid kan tage sig tiden til at ordne disse indstillinger i god ro og mag – fuglene tager desværre sjældent hensyn til, at vi gerne vil tage billeder af dem. Derfor er vores anbefaling selvfølgelig kun ment som en genereal huskeregel til de situationer, hvor den giver mening.
Nogle guides anbefaler, at man skruer øjestykket på optikken ud, inden man monterer adapteren med telefonen. Dette vil vi i Naturbutikken ikke anbefale! Som nævnt tidligere er det vigtigt, at dit kamera placeres dér, hvor dit øje normalt skal være (se “eye-relief”). Prøver man således at digiscope uden en adapter, kan det give fin mening at rulle øjestykket ud, men med en adapter imellem telefonen og øjestykket risikerer man, at afstanden bliver for stor. Resultatet bliver, at man mister en stor del af synsfeltet, som det kan ses på eksemplet herunder:
Billedet til venstre med det større synsfelt er taget med øjestykket skruet ind – billedet til højre er taget med øjestykket skruet ud.
Selvom du oplever vignet fra okularet på billedet, så er det tit en fordel ikke at zoome digitalt, inden du tager billedet. Du kan altid beskærer billedet bagefter, og du har her bedre mulighed for at styre kompositionen imellem billedets elementer. Husk på, at dit kamera tager et firkantet billede, men at okularet giver et rundt synsfelt. Dette kan resultere i uforudsete konsekvenser mht. billedkomposition. Visse smartphonekameraer har kameralinser med optisk zoom. Det vil sige, at forstørrelsen ikke blot er det samme, som hvis man beskærer billedet efterfølgende. Med sådanne telefoner kan man, især hvis pointen blot er et billede til identifikationsbrug, nogle gange få de bedste resultater ved at benytte sig af en lav forstørrelse på teleskopet og en høj forstørrelse på telefonens kamera.
Man kan både filme eller tage billeder med digiscoping, og begge ting har deres fordele og ulemper. Filmoptagelser kan være særdeles effektive, når en art skal identificeres, fordi man ser den fra flere vinkler, og fordi fuglens adfærd kan observeres. Selvom man i en filmoptagelse samtidig “tager mange billeder” af fuglen, så vil man til gengæld med mange smartphones opleve, at kvaliteten af billeder af højere, hvis de tages som fotografier og ikke som øjebliksbilleder fra en videooptagelse.
Noget af det vigtigste, for at et billede bliver godt, er, at det også er skarpt. For at sikrer sig et skarpt billede, er det vigtigt at der ikke sker for meget bevægelse imens det tages. Dette kan man opnå ved at minimerer tidsrummet, billedet tages i, og mængden af bevægelse, der finder sted. Det første kan opnås ved at indstille din smartphones kamera til den lavest mulige lukkertid. Det andet kan man opnå ved en kombination af forskellige ting:Et stabilt stativ med et stabilt stativhoved er vigtigt for maksimal stabilitet i hele din opsætning. Sørg desuden for, at din smartphone og adapter er solidt fæstnet til okularet. Høj forstørrelse medfører, som nævnt tidligere, en høj grad af følsomhed for bevægelse. Der kan derfor være situationer, hvor man skal holde lidt igen med fx et teleskops forstørrelse for at opnå det bedste billede. Som prikken over i’et kan man benytte sig af en fjernudløser, med hvilken man kan undgå de vibrationer, der ellers vil opstå, når man rører telefonen for at tage billedet.
En højere grad af forstørrelse vil resultere i mere vignet i billedet. Dette kan gøre kompositionen endnu sværere at holde styr på.
Nogle smartphones har mere end ét kamera, Dette kan give udfordringer, når man skal placere telefonen korrekt i forhold til okularet, da kameraappens automatiske funktioner nogle gange vil skifte frem og tilbage imellem de forskellige kameralinser. Løsningen på dette problem afhænger i høj grad af hvilken telefon, man har. De fleste Androidtelefoner har en indstilling, der gør dig i stand til selv at vælge kameralinse. Dette vil typisk kunne findes i den åbne kameraapp under “mere” (eller “more” på engelsk) -> “Pro” eller måske “Manual”. For Appleprodukter er det nogle gange lidt mere besværligt. I mange tilfælde vil man skulle download en ekstern app, der giver manuel kontrol over kameralinserne.
Tre eksempler på billeder taget ved digiscoping: En nøddekrige, en høgeugle og en fuglekonge. Fotograf: Michael Christian Linde
Ekspert i digiscoping
Nu ved du næsten alt, der er værd at vide om digiscoping. Hvis der var noget i artiklen her, du ikke var sikker på, du forstod, så er du altid velkommen til at kontakte os i Naturbutikken på mailadressen naturbutikken@dof.dk eller på vores telefonlinjer (33 28 38 38), der er tilgængelige i vores åbningstider. Vi anbefaler med de fleste af vores produkter, at man kommer forbi vores butik på Vesterbrogade 138 i København for at få en kop kaffe og prøve produkterne af i virkeligheden. Uanset hvad man kan læse sig til, så giver det en anden oplevelse at stå med en digiscoping adapter i virkeligheden. Bor man langt fra vores adresse, er man, som nævnt, velkommen til at kontakte os med opklarende spørgsmål til vores udvalg.
Vores kunder giver de varmeste anbefalinger
Del din mening med os og hjælp os med at blive endnu bedre!
Bliv opdateret med alt det nye og spændende fuglekigger grej, begivenheder og tilbud
Vores mission
Danmarks bedste til kikkerter og teleskoper
Naturbutikken har Danmarks bedste udvalg i kikkerter og teleskoper. Vi er specialuddannede og deler gerne af vores egne erfaringer som fuglekiggere og naturguides. Desuden har vi Danmarks bedste specialboghandel med bøger om fugle og natur.
Ny fuglekikkert eller seriøs opgradering
Som Dansk Ornitologisk Forenings butik arbejder vi selvfølgelig ikke kun for at fremme interessen for fugle og natur i København, hvor butikken ligger, men også i resten af Danmark og i visse tilfælde Sverige og Norge. Derfor inviterer vi med glæde enhver spirende ornitolog til en snak om, hvad man skal kigge efter i en god kikkert til at se på fugle, ligesom vi også gerne supplerer de erfarne ornitologer med det nyeste udstyr.
Overskud går til naturbeskyttelse
Når du handler i Naturbutikken går overskuddet til Dansk Ornitologisk Forenings arbejde med fugle- og naturbeskyttelse i Danmark. Beskyttelsesarbejdet sker via politisk fortalervirksomhed, indsamling og formidling af viden, konkret beskyttelse af fuglelokaliteter samt opkøb og pleje af naturen.
Konkret naturbeskyttelse
Den konkrete beskyttelse af fuglelokaliteter og indsamling af viden baseres på frivillige aktører, som overvåger fuglelokaliteter, ringmærker fugle, bidrager til optællinger af udvalgte fuglearter og arbejder for at forhindre færdsel ved rovfuglereder eller beskyttelse af marker med ynglende fugle i dialog med lodsejere og myndigheder.
Naturområder
I Danmark passer Dansk Ornitologisk Forening godt 200 naturområder , mens den af DOF stiftede selvstændige fond, Fugleværnsfonden ejer 21 fuglereservater.
En del af verdens største naturbeskyttelsesorganisation
Internationalt arbejder Dansk Ornitologisk for at begrænse ødelæggelserne af særlige fuglelokaliteter i Kenya, Uganda og Nepal. På globalt plan er Dansk Ornitologisk Forening medlem af BirdLife International – verdens største naturbeskyttelsesorganisation med 13 mio. medlemmer og aktivister fordelt i 120 lande. BirdLifes medlemmer passer tilsammen 10.000 naturområder verden over.