Der findes 6 mejsearter i Danmark og 5 af dem bruger fuglekasser. Blåmejsen og musvitten er mejser og nogle af de mest almindelige og elskede småfugle i de danske haver. Og så elsker de redekasser! Mejsekasser til blåmejse og musvit passer også til sumpmejse, sortmejse og topmejse og andre fugle som rødstjert og spætmejse. Ligesom flere andre fugle mangler mejserne redehuller, da gamle træer er en mangelvare i den danske natur. Ved at opsætte et fuglehus til blåmejse eller musvit hjælper du dem med at finde et trygt og sikkert sted at bygge rede og opfostre deres unger. Blåmejse, sortmejse, sumpmejse og topmejse er små mejser og bruger indgangshuller ned til 26 mm. Musvitten er større og kan kun komme ind i mejsekasser med indgangshul på 32 mm. Hvis man kun har plads til et fuglehus og er i tvivl om hvilke fugle man har i haven, så anbefaler vi at man køber en musvitkasse med et indgangshul på 32 mm, da det også kan bruges af de mindste mejser. Vil man helst have blåmejsen kan man med fordel vælge en mejsekasse med 26 til 28 mm hul. Vi anbefaler man holder sig redekasser af disse hulåbninger, da større huller ikke beskytter mejserne lige så godt. Hos Naturbutikken tilbyder vi et udvalg af bæredygtige fuglehuse, som er designet specielt til mejsernes behov.
Fyrremejsen er den sjette mejseart i Danmark og er fornyligt indvandret til Sønderjylland fra Tyskland. Fyrremejsen yngler ligesom de andre mejser også i huller i træer, men sjældent i mejsekasser. Den laver faktisk sine egne huller, lidt ligesom spætten, men kun i “bløde“ træer i mager jord som f.eks. heder. På Borris Hede – også kaldet Borris Skydeterræn – yngler der fyrremejser langs Omme Å i den sydvestlige ende af området, hvilket kan opleves især om foråret og sommer når der er åbent. Fyrremejser kan faktisk godt gå i redekasser med 26 mm hul, men det kræver stor omhu. Fyrremejsen har et behov for at udgrave sin egen rede, så hvis man hænger redekasser op skal de fyldes med en kage af sammenpresset fint og fugtigt savsmuld, eller en rådden træstamme fra f.eks. birk, så fyrremejsen kan udhule efter behov. Det er vigtigt der ikke hænges normale mejsekasser op i nærheden, da der er en risiko for at de andre mejser kan flytte ind og udkonkurrer den mere sjældne fyrremejse. Hvis man har benyttet ovenstående metode er det også vigtigt at holde øje med brugte fyrremejsekasser, så de ikke bliver overtaget året efter af de andre mejser. Tag dem eventuelt ned og fyld dem op igen, så kun fyrremejsen kan bruge dem.
Der findes også flere andre fugle med “mejse“ i navnet, men de tilhører faktisk ikke mejse-gruppen og er ikke “rigtige“ mejser. Disse “snydemejser“ er halemejsen, spætmejsen, skægmejsen og den sjældne pungmejse. Af dem er det kun spætmejsen der bruger fuglehuse og redekasser.
Vores fuglehuse er produceret af kvalitetsmaterialer og sikrer lang holdbarhed, hvilket gør dem til et godt valg for både dig og fuglene. Du kan med ro i sindet sætte et fuglehus op og vide, at du bidrager til biodiversiteten og hjælper småfugle med at finde et sted at bo. Udover blåmejser vil du også kunne tiltrække andre småfugle med de rette fuglehuse og foderautomater, som du også kan finde hos os.