Få fuglene tæt på med et fuglefoderbræt til vinduet
Mange mennesker elsker de små fugle, og med et foderbræt kan man som regel få rig mulighed for at betragte dem, så længe man har lyst. Men typisk vil et foderbræt hænge nær buskadser eller stå tæt på krat, hvor de danske fugle måske kun kan ses et øjeblik på lang afstand, hvorefter de forsvinder tilbage i krattet. Med et foderbræt til vinduet er dette problem løst. Vil man se fuglene tæt på, kan det let gøres ved at have fuglefoder i vinduet, da dette bringer fuglene til selvsamme vindue! Her behøves i teorien ingen kikkert eller kamuflage – monter blot dit foderbræt på vinduet, læg dig i din yndlingssofa og se fuglene mæske sig i dit valg af fuglefoder, imens du nyder en kop te eller kaffe. Således kan du få fuglene helt tæt på igennem et foderbræt til dit vindue.
Et foderbræt til vinduet er en innovativ løsning til fugleentusiaster
I lang tid har det typiske fuglefoderbræt været af den slags, som enten står på jorden eller hænger i et træ. Men nu er der kommet en form for foderbræt – nemlig et foderbræt til vinduet! Denne innovative form for fuglefoderbræt er tænkt igennem til mindste detalje. For at dit foderbræt ikke skal blokere dit udsyn til fuglene i din have, er det lavet af gennemsigtigt materiale, og med nogle simple sugekopper kan man montere et sådant foderbræt på et vindue eller andre former for glasoverflade. Et fuglefoderbræt til vinduet er således en moderne og nyskabende måde at lokke fugle helt tæt på dit vindue, så du let kan nyde synet af dem, imens du laver mad, ligger i sofaen, eller bare sidder og tænker med en varm kop kaffe foran dig.
Typer af foderbræt til vinduet
Når man skal vælge et foderbræt til sit vindue, er der flere forskellige typer at vælge imellem. Vigtigt er det, at foderbrættet har et tag, som holder regnen ude fra dit fuglefoder. Men mange slags fuglefoderbræt til vinduet er mindre end andre slags foderbrætter. Det betyder i praksis, at de ofte bliver tømt for fuglefoder, og hvis ikke man vil lade de små fugle vente på det dejlige foder, skal dit foderbræt derfor ofte fylder igen. Hvis man ikke har tid til at fylde fuglefoder på sit foderbræt hele tiden, kan der derfor være en pointe i at vælge et stort foderbræt til vinduet. Når dit foderbræt er større, kan det også rumme mere fuglefoder, og derfor behøver du ikke hælde foder i dit foderbræt lige så ofte. Det er til gengæld ikke altid man har plads til at have et sådant foderbræt hængende, hvis ruderne på ens vindue ikke er særligt store, og da bør man gå efter et mindre fuglefoderbræt. Man behøver i øvrigt ikke bekymre sig alt for meget om at fylde op regelmæssigt – fuglene skal nok klare sig i mellemtiden, og når først der er fuglefoder i foderbrættet til vinduet, finder de hurtigt tilbage igen!
Æstetik og funktionalitet i foderbrætter til vinduet
Et foderbræt til vinduet bliver nødt til på den ene side at kunne holde til forskellige slags vejr, samtidig med, at det skal kunne klare vægten fra foder og fugle på én gang. Derfor er et godt foderbræt til vinduet lavet med funktionalitet i højsædet – ellers er det intet værd! Sugekopperne, som et foderbræt til dit vindue bør være udstyret med, skal derfor kunne skabe et vakuum, der holder foderbrættet klistret til vinduet uanset hvor meget foder, du fylder i, og hvor mange fugle, der besøger det på én gang. Men ikke nok med at denne type foderbræt er funktionelt dygtige – de er typisk også pæne! Skal ens fuglefoderbræt hænge på ens vindue, er det vigtigt, at man ikke sidder og synes, at det ser grimt ud hele tiden. Derfor er et foderbræt til vinduet typisk lavet, så det også ser pænt ud.
Et foderbræt til vinduet er let at sætte op
Er du bekymret for, om dit nye foderbræt til vinduet nu bliver siddende, så frygt ej! Et foderbræt af denne type er lavet til at være let at sætte op og tage ned. Med én eller flere sugekopper klistrer du foderbrættet fast til vinduet – og voila! Så sidder foderbrættet dér, og er klar til at tiltrække alle havens fugle, som gerne vil have en bid af dit fuglefoder.
Et foderbræt til vinduet er godt til lejligheder uden have
Alle med vinduer, havedøre eller lignende kan få glæde af denne type foderbræt. Men særligt folk, der ikke har deres egen have, kan med fordel købe et foderbræt til vinduet. Her behøves ingen træer eller græsplæne for at nyde de små fugle helt tæt på. Foderbrættet skal blot klistres på vinduet, fyldes op med fuglefoder, og derefter kan man, uanset om man bor på tredje sal eller lignende, læne sig tilbage og nyde de små fugle mæske sig i fuglefoder.
Hvilken fuglefoder skal jeg bruge til mit foderbræt til vinduet
Man kan spørge sig selv hvilken type fuglefoder, der er bedst til denne slags foderbræt? Man kan egentlig fodre fuglene med de fleste slags fuglefoder, selvom et sådant foderbræt måske lægger mest op til én bestemt type. Den mest oplagte type fuglefoder til et foderbræt til vinduet er fuglefrø. Foderbrætterne er nemlig lavet på samme måde som frørør, der er lukket helt til, så ingen fuglefø falder ud. Til gengæld er der intet problem i at brække fx fuglekugler i små stykker og lægge dem på foderbrættet. Det samme kan gøre sige gældende med fx nødder, om end nogle af fuglene kan have svært ved at brække disse i små nok stykker til at kunne spise dem. Har
Gør dit foderbræt til vinduet rent
Det er godt at gøre sit foderbræt rent med regelmæssige mellemrum – uanset om hænger på vinduet eller ej. Med et fuglefoderbræt til vinduet er dette imidlertid ekstra let! Enten kan man pille foderbrættet ned fra vinduet, tømme det for fuglefoder og derefter vaske det med sæbe under vandhanen. Alternativt kan man, når foderbrættet er tømt for fuglefoder, tørrer det af med en serviet med desinficerende væske. På denne måde kan man undgå at fuglene ved dit foderbræt smitter hinanden med eventuelle sygdomme.
Hvilke fugle kan man se på et foderbræt til vinduet?
Selvom et foderbræt til vinduet ikke er særligt stort, kan det faktisk tiltrække en bred vifte af de danske fugle. I de fleste danske haver, kan man på et foderbræt, selvom det er ét af de små til vinduet, se forskellige mejser som blåmejse, musvit, sumpmejse og sortmejse. Derudover er både gråspurv og skovspurv gode bud på fugle, man kan se i sit foderbræt til vinduet. Men også mere uregelmæssige arter som rødhals, bogfinke, og grønirisk kan man se på foderbrættet, hvis de er i området.
Kikkert til at se på fugle
Når man så har sat sit foderbræt på vinduet og hygger sig med en vrimmel af småfugle, får man måske lyst til at gå en tur i skoven for at se hvilke fugle, den danske natur ellers har at byde på. Da kan med fordel investerer i en kikkert, som hurtigt kan give adgang til arter som havørn, isfugl eller andet spændende!
Bøger om fugle på foderbrættet
Har man et fuglefoderbræt med fuglefoder hængende på sit vindue, opdager man måske en dag en fugl, man ikke lige er sikker på, hvad er for en. Der har vi i Naturbutikken en perlerække af bøger og plakater, der er lavet specielt til at hjælpe med fugle på foderbrættet eller fugle i haven generelt.