Bring liv til haven med et foderbræt til fugle
Med et foderbræt gør du det ikke bare lettere at se alle de fugle, du har i haven i forvejen. Foderbrættet har også den funktion, at nye fugle kommer til din have. Nyhederne om lokalområdets bedste foderbræt spreder sig hurtigt blandt fuglene! Er man derfor glad for at se på fugle, og kunne man godt tænke sig flere fugle i haven, så kan et fuglefoderbræt gøre en stor forskel. Fuglene kan som regel godt selv finde mad, men de tager hjertens gerne imod den lette løsning, som man kan servere for dem ved hjælp af fx et foderbræt til småfugle.
Typer af foderbræt
Et foderbræt kan være mange ting, og her vil vi skrive lidt om hvilke typer, der er at vælge imellem:
Hængende foderbræt
Et hængende foderbræt, eller et ophæng til foder, er en meget almindelig type foderbræt i mange haver. Hængende foderbrætter kommer i mange forskellige typer. Ét foderbræt kan bruges til alle slags fuglefoder, mens en anden type foderbræt kan være specialdesignet til at skulle fyldes op med en bestemt slags fuglefoder som fx foderkugler, nødder eller frø. Synes man, at et sådant foderbræt alt for hurtigt bliver tømt for fuglefoder, er det sandsynligvis fordi krager, måger eller duer tager for sig af retterne. Vil man gerne have mere fuglefoder tilovers til de søde småfugle, kan man med fordel overveje et foderbræt med ophæng og beskyttelsesnet, som kan holde de større fugle væk fra maden. Hvis man alligevel også godt kan lide de større fugle, kan man jo bare have mere end ét foderbræt!
Foderbræt med fod
Det klassiske foderbræt, som mange nok tænker på, er et foderbræt i træ, der står på jorden med en fod, der forbindes til foderbrættet af en lang stang. Selve foderbrættet ligner typisk et sødt lille hus, hvor de søde småfugle kan søge ly fra regnen mens de spiser. Et sådant foderbræt kan pynte meget i haven, og giver et stærkt samlingspunkt for alle haves små fugle, som du derfor let kan holde øje med. Som regel vil et foderbræt med fod kræve mere plads end andre typer foderbræt, da de skal have en plads på jorden at stå på, samtidig med at selve foderbrættet typisk har et relativt stort rumfang. Til gengæld er et foderbræt med fod godt til at stå imod hård blæst, som ellers kan få foderbrætter med ophæng til at svinge frem og tilbage, så maden spredes på jorden, eller i værste fald helt falde ned fra deres ophæng.
Foderbræt på vinduet
Har man ikke mulighed for at have hverken hængende foderbræt eller foderbræt med fod, så har de fleste alligevel mulighed for at have et foderbræt til sit vindue. Et foderbræt til vinduet vil typisk bestå af en gennemsigtig form, hvori man kan hælde fuglefoder. Denne form (det kan være af et lille hus, eller en kugle) klæbes så fast til vinduet, så foderbrættet hænger, hvor man kan se det. Foderbrætter til vinduet kan fås i forskellige størrelser, alt efter hvor ofte man har mulighed for at fylde foder i.
Hvor skal man have sit foderbræt, og hvor mange foderbrætter skal man have?
Når man skal placere foderbrættet, er der forskellige muligheder, alt efter hvilken type areal man har til rådighed. Her vil vi gennemgå nogle forskellige scenarier, og hvilket foderbræt til de små fugle, der ville passe godt:
Foderbræt til altan
Er du heldig at have en altan, kan man som regel have plads til ét eller flere foderbrætter. På visse altaner har man mulighed for at have foderbrættet hængende i et ophæng, som er en god løsning til at spare på pladsen. Er dette imidlertid ikke en mulighed, kan visse typer fuglefoderbræt også placeres på overflader, hvor de kan spændes fast – fx et lille havebord eller lignende. En tredje mulighed er at have et stort fuglehus med fod stående. Dette kræver meget plads, men kan nogle gange være den eneste løsning. Er der ingen andre muligheder, kan man også vælge et foderbræt til vinduet. Et sådant foderbræt er gennemsigtigt og kan hænge på vinduet ved hjælp af sugekopper.
Kan foderbrættet placeres tæt på nogle robuste planter, er de små fugle endnu mere trygge ved at benytte sig af det, da de kan mellemlande i disse, inden de bevæger sig hen på foderbrættet for at mæske sig i dejligt fuglefoder.
Foderbræt til vinduet
Uanset om det er i forbindelse med en altan eller ej, så kan man altid hænge et foderbræt på sit vindue. Et foderbræt til vinduet er typisk af gennemsigtig plast, og sidder fast ved hjælp af vakuumskabende sugekopper. På denne måde kan du sidde indenfor med noget varmt at drikke og se de små fugle igennem både vindue og foderbræt. Skal man have et foderbræt til vinduet, er der forskellige typer foderbræt at vælge imellem. Har man ikke tid til at fylde det op særligt ofte, er det bedste foderbræt ét med kapacitet for opbevaring af meget fuglefoder på én gang. Har vinduet, man vil hænge foderbrættet på, imidlertid ikke så store ruder, kan det bedste foderbræt være ét, der ikke fylder så meget, selvom det så skal fyldes med fuglefoder lidt oftere.
Foderbræt i haven
Har man en hel have at gøre godt med, så er der nærmest ingen grænse for mængden af forskellige typer foderbræt, man kan have. I en have er der masser af mulighed for at udstyrer grenene i træer og buske med ophæng til fuglefoder. Fuglefoderophæng, eller hængende foderbrætter, kan, som tidligere nævnt, komme i forskellige typer, der er specialdesignede til forskellige typer fuglefoder, men nogle af dem er lavet så man kan have et ophængt foderbræt, der kan rumme al slags fuglefoder, uanset om det er nødder, foderkugler, eller fuglefrø. Udover ophæng til fuglefoder, kan man også i haven stille ét eller flere styks foderbræt med fod rundt omkring. Vil man gøre lidt ekstra, kan et foderbrættet til fugle altid suppleres med et fuglebad. Fuglene elsker at bade i vandet, og om vinteren kan det også være en vigtig kilde til vand at drikke, hvis man holder øje med, at det ikke fryser over. Uanset om man har et hængende foderbræt, et foderbræt på fod, eller begge dele i snesevis, så er det smart at tænke over, hvor man placerer dem.
Foderbræt til vilde fugle
Selvom et foderbræt selvfølgelig også kan bruges til kæledyr i en voliere, så er den mest almindelige funktion af foderbrætter at lokke vilde fugle til haven, hvorfra man kan nyde dem i ro og mag. Mange af Danmarks vilde småfugle kan ses på foderbrættet. Dette inkluderer fx gråspurven og musvitten, som mange kender, men også mere usædvanlige arter som grønsisken eller kvækerfinke kan tiltrækkes af et foderbræt. Selvom de vilde fugle med stor iver tager imod det foder man serverer på et foderbræt, så kan de for det meste sagtens klarer sig ude. Så hvis man fodrer vilde fugle i haven, skal man huske på, at det først og fremmest er for sin egen skyld, man gør det.
Hvilket foderbræt bør man vælge
Når man skal vælge et foderbræt til sin have, kan der være god mening i at sætte sig lidt ind i, hvad de forskellige modeller tilbyder. Ovenfor har vi gennemgået hvilke slags foderbrætter, man kan have forskellige steder på grunden, men det er også værd at tænke over, hvilken typer foder man vil fodre med, da det kan have indflydelse på hvilke fugle, man tiltrækker. Mejsers næb er gode til at hakke, så de kan bedst lide foder som fx solsikkefrø, hvor de kan hakke skallen i stykker. Helt små korn, som nogle gange fås i frøblandinger, kan de imidlertid ikke åbne, så dér skal større næb til, som man fx kan finde hos spurve eller finker. Begge dele kan dog serveres på et foderbræt til frø. Vil man til gengæld gerne tiltrække spætter kan det hurtigt blive nødvendigt med et foderbræt til nødder, som disse spiser med stor iver.
Hvilken fuglefoder bør man vælge
Som nævnt ovenfor kan forskellige typer foder tiltrække forskellige typer fugle til fuglefoderbrættet. Men der er også andre ting at tænke over, når man skal hælde foder på sit foderbræt. Mange steder i byerne er folk bekymrede for at tiltrække rotter, og det er da også tit en ting, man risikerer. Hvis man gerne vil minimere risikoen, kan man installere en bakke under sit foderbræt, som kan opsamle det meste af dét, fuglene spreder rundt omkring, når de spiser. Men først og fremmest kan man vælge at købe afskallede frø eller nødder, så fuglene ikke efterlader skaller over det hele omkring foderbrættet. Når det er vinter, har fuglene ekstra brug for at holde varmen, og der kan det være en god idé med foderkugler eller fedtblokke. Men da man ikke altid kan have netop dét foderbræt, man helst vil, kommer man også nogle gange til at måtte fodre med den type foder, som passer til det foderbræt, man nu en gang har mulighed for at have.
Foderbræt til egern
Et foderbræt kan ikke kun bruges til at fodre fugle – man kan skam også have et foderbræt til egern! Et egern kan komme til de fleste steder man vælger at monterer sit egernfoderbræt, og de er særdeles gode til at skaffe sig adgang til egernfoderet, som de derefter kan finde på at gemme væk til vinteren rundt omkring. Har man egern i området er et foderbræt til egern en oplagt mulighed for at se disse nuttede gnavere helt tæt på!
Undgå rotter og skadedyr ved foderbrættet
Selvom det er svært helt at undgå rotter og skadedyr ved foderbrættet, er der en række ting, man kan gøre for at nedsætte risikoen for, at de dukker op. Først og fremmest er det vigtigt, at fuglefoderet ikke står tilgængeligt udendørs, hvor rotterne let kan finde det og spise sig mætte. Dette kan få dem til at slå sig ned i nærheden. Derudover kan gå efter et foderbræt med beskyttelsesnet, med masker så små, at rotterne ikke kan komme igennem. Et andet godt trick er at udstyrer foderbrættet med en bakke eller lignende, som kan opfange fuglefoder, som eventuelt bliver spredt på jorden.
Hvornår kan man fodre fuglene?
Man kan have foder på sit fuglefoderbræt hele året rundt – ikke kun om vinteren. Forskellige årstider tiltrækker forskellige fuglearter til foderbrættet, så det kan være sjovt at holde øje året igennem. Man kan derudover nævne det følgende: Når det er forår eller tidlig vinter, leder fuglene efter gode ynglepladser, og her er de blandt andet interesserede i, om der er god adgang til mad. Derfor kan et foderbræt med masser af fuglefoder have indflydelse på, om du er så heldig at se søde små fugleunger, når de flyver fra rederne! Af samme grund er det også sjovt at fodre med foderbræt om sommeren, hvor de store unger følger med forældrene rundt for at lære, hvordan man skaffer føde. Her kan man se hele familier af spurve eller mejser på sit foderbræt. Der er altså intet dårligt tidspunkt at fodre sine fugle på!
Få mest muligt ud af fuglene på foderbrættet med en kikkert
Når så man har lokket fuglene til haven og sidder og nyder mylderet derude, kan man jo gå hen og blive nysgerrig på, hvilke fugle det egentligt drejer sig om. Her kan en kikkert eller et teleskop hjælpe gevaldigt! En prisvenlig kikkert med 8x forstørrelse vil hurtigt give dig en helt anden oplevelse af havens fugle, og hvis du investerer i et teleskop, kan du let se, hvad fuglene render og laver, selvom de er i den anden ende af haven!
Læs om fuglene på foderbrættet
Mange menneskers relation til fugle kommer primært igennem de fugle, de ser på deres foderbræt hjemme i haven. Derfor er der også både plakater og bøger, om netop disse fugle. Så er du interesseret i at lære noget mere om de fugle, du har i haven, så se vores udvalg af fuglebøger her.