Minus
1
Plus
Kurv (0) total : 0,00 kr.
  • Op til 20% rabat for medlemmer
  • Butik centralt i KBH
  • 30 dages fuld returret
  • Fri fragt v. køb over 999,- i hele DK
Anmeldelse af Eagle Owl

Anmeldelse af DOF BirdLife Eagle Owl 8×42 

Naturbutikken | 01. august 2024

Fra fuglefjeld i Sverige over vingårde i Frankrig til de Schweiziske Alper med tog, bus, bil og færge har jeg haft fornøjelsen af den nye DOF BirdLife Eagle Owl 8×42-kikkert. Denne nye topmodel fra DOF BirdLife har vist mig, at selvom man er vant til, at billedet i ens kikkert ser knivskarpt ud, så kan det godt blive endnu skarpere! Og tilsvarende imponerende er det enorme synsfelt, denne kikkert leverer. Alt i alt lever denne kikkerts optik helt sikkert op til at ligge øverst i DOF BirdLife-kikkertfødekæden. 

Anmeldelse af Eagle Owl

Forstørrelse og diameter

DOF BirdLife Eagle Owl 8×42 er, som navnet indikerer, en kikkert med 8 gange forstørrelse og objektivglas på 42 mm i diameter. Sammenlignet med sin tvilling Lammergeier 10×42, har den en mindre grad af forstørrelse til gengæld for et større synsfelt, mere lys og et roligere billede. De store objektivglas lukker meget lys ind, men gør også at kikkerten er større og tungere, end det havde være tilfældet med en tilsvarende 8×32-kikkert. I min tid som fuglekigger, har jeg fundet frem til, at netop 8×42-kikkerter er dén type, jeg får mest ud af. Vægten generer mig ikke, og det stabile billede giver mig bedre syn for detaljer, end et mindre roligt billede med højere forstørrelse ville have gjort det. 

Sorte glenter i overflod 

Tager man til Sydeuropa, opdager man hurtigt, hvordan vores lokale bestand af røde glenter erstattes af den mere udbredte sorte glente, som I Danmark ellers er noget mindre sædvanlig. Således så jeg i Bourgogne, Frankrig, over hundrede eksemplarer af denne smukke rovfugl, der gerne svævede over marker, hvor traktorer kørte rundt og vendte jorden. I mødet med en så mørk fugl, får man virkelig mulighed for at teste lysindtaget hos en kikkert; især når der er en lys grå himmel som baggrund. Eagle Owl skuffede ikke: i langt de fleste tilfælde kunne jeg fint se detaljer hos fuglene, sådan at jeg ud fra fjerdragten alene kunne se, om det var rød eller sort glente. Samtidig er sådanne situationer perfekte til at teste, hvor mange misfarvninger en kikkerts billede indeholder. Jeg kunne med fornøjelse konstatere, at det var ganske få, og at de næsten udelukkende dukkede op i yderkanten af billedet, hvor enhver kikkert har sit svageste punkt. I øvrigt viste sommerfuglene sig at blive de mest interessante dyr på denne del af min ferie. Dels så jeg for første gang arten skakbrætsommerfugl, og dels havde jeg fornøjelsen af længe at kunne stå og betragte en lille forsamling duehaler – en bizar og fascinerende sommerfugl, som af og til forveksles med en sydamerikansk kolibri. Her måtte jeg konstatere, at min kikkerts nærfokusgrænse var så god, at den sagtens kunne bruges til også at se på insekter, om end jeg af og til var nødt til at tage et enkelt skridt tilbage. 

Fuglefjeldets skønhed 

På øen Stora Karlsö, som ligger uden for Gotlands kyst, kan man se tusindvis af alke og lomvier. I sommers besøgte jeg for anden gang denne herlige lille ø, hvor man blandt andet kan overnatte i den gamle fyrpasserbolig (et besøg til øen kan bestemt anbefales). Få fugles skønhed har fejet benene væk under mig i samme grad som alken. Denne sorte og hvide fugle oplever jeg som noget af det meste elegante og fortryllende, naturen har produceret. Da øen vrimlede med muligheder for at se sig mæt på disse små skønheder, fik jeg masser af chancer for at se, hvor skarpt og rent min nye kikkert viste alle detaljerne. Selv ved de stærke kontraster mellem sort og hvidt, var det sjældent, at jeg så nogle misfarvninger. 

Drager over Leukerbad 

I den schweiziske by Leukerbad var det klare mål lammegribben – en fugl med en ærefrygtindgydende silhuet og et øgleligndende ansigtsudtryk, der henleder tankerne på drager og andre mytologiske væsner. Fra bjergpasset Gemmis højder var der rig mulighed for at udnytte ét af Eagle Owls andre fortrin: Det store synsfelt på 159 meter pr. 1000 meter, som ovenikøbet er skarpt i størstedelen af billedet. Således er denne kikkert et særdeles effektivt redskab, når man har meget himmel at afsøge. Og selvom jeg da også fik set op til flere kongeørne og gåsegribbe, lod lammegribben vente på sig. Det var faktisk først, da vi slukørede begav os tilbage mod vores feriebolig, at vi så den flyve rundt højt over byen – visse fugle synes først at vise sig, idet man giver op. Bedre held havde jeg med de charmerende alpealliker, der gerne holder til i nærheden af, hvor der serveres mad i bjergpas og lignende, og som man derfor ikke behøver gøre sig synderlige anstrengelser for at komme tæt på. Fuglene kunne let betragtes uden kikkert, men med Eagle Owl 8×42 åbenbarede der sig alligevel et væld af detaljer i den ellers helt sorte fjerdragt. 

Overordnede betragtninger 

Der er ingen tvivl om, at DOF BirdLife Eagle Owl 8×42 er en kikkert med optik ud over det sædvanlige. Synsfeltet er enormt, selv for en kikkert med 8 gange forstørrelse, skarpheden er fantastisk over hele synsfeltet, og mht. lys og farvegengivelse savner man intet. Fokushjulet er enormt følsomt, således at man hurtigt og uden besvær kan skifte fra nær- til fjernfokus. Nogle vil måske foretrække et fokushjul, der yder større modstand, som kan give mere kontrol over finjusteringen – men det er en smagssag. Personligt havde jeg svært ved at få øjestykkerne til at fungere, som jeg gerne ville, men jeg lærte hurtigt at bruge kikkerten uden at rulle dem ud. Det endte ikke med at være et problem for mig, men den slags er ofte individuelt. Man bør også være opmærksom på, at der med god optik kommer tunge kikkerter, og Eagle Owl 8×42 er derfor klart i den tunge ende. Er man, som jeg, ikke bekymret for vægten, kan man imidlertid stole på, at man med denne kikkert ikke komme til at savne noget, hvad angår optisk ydeevne. Tager man den rørende lave pris i betragtning, er der her tale om en oplagt mulighed for folk, der leder efter en prisvenlig men seriøs opgradering! 

Oliver er uddannet Cand.mag. i dansk og oldtidskundskab fra Københavnsk Universitet. Han er souschef i Naturbutikken, hvor han har været ansat siden 2022. I sin fritid er han glad fuglekigger og -fotograf.

Vores kunder giver de varmeste anbefalinger

Del din mening med os og hjælp os med at blive endnu bedre!

Skriv en anmeldelse

Bliv en del af Naturbutikken

Følg os på Instagram og få et indblik i hvad vi laver

Følg os på Instagram

Vores mission

Danmarks bedste til kikkerter og teleskoper

Naturbutikken har Danmarks bedste udvalg i kikkerter og teleskoper. Vi er specialuddannede og deler gerne af vores egne erfaringer som fuglekiggere og naturguides. Desuden har vi Danmarks bedste specialboghandel med bøger om fugle og natur.

Ny fuglekikkert eller seriøs opgradering

Som Dansk Ornitologisk Forenings butik arbejder vi selvfølgelig ikke kun for at fremme interessen for fugle og natur i København, hvor butikken ligger, men også i resten af Danmark og i visse tilfælde Sverige og Norge. Derfor inviterer vi med glæde enhver spirende ornitolog til en snak om, hvad man skal kigge efter i en god kikkert til at se på fugle, ligesom vi også gerne supplerer de erfarne ornitologer med det nyeste udstyr.

Overskud går til naturbeskyttelse

Når du handler i Naturbutikken går overskuddet til Dansk Ornitologisk Forenings arbejde med fugle- og naturbeskyttelse i Danmark. Beskyttelsesarbejdet sker via politisk fortalervirksomhed, indsamling og formidling af viden, konkret beskyttelse af fuglelokaliteter samt opkøb og pleje af naturen.

Konkret naturbeskyttelse

Den konkrete beskyttelse af fuglelokaliteter og indsamling af viden baseres på frivillige aktører, som overvåger fuglelokaliteter, ringmærker fugle, bidrager til optællinger af udvalgte fuglearter og arbejder for at forhindre færdsel ved rovfuglereder eller beskyttelse af marker med ynglende fugle i dialog med lodsejere og myndigheder.

Naturområder

I Danmark passer Dansk Ornitologisk Forening godt 200 naturområder , mens den af DOF stiftede selvstændige fond, Fugleværnsfonden ejer 21 fuglereservater.

En del af verdens største naturbeskyttelsesorganisation

Internationalt arbejder Dansk Ornitologisk for at begrænse ødelæggelserne af særlige fuglelokaliteter i Kenya, Uganda og Nepal. På globalt plan er Dansk Ornitologisk Forening medlem af BirdLife International – verdens største naturbeskyttelsesorganisation med 13 mio. medlemmer og aktivister fordelt i 120 lande. BirdLifes medlemmer passer tilsammen 10.000 naturområder verden over.

Bliv medlem af DOF BirdLife

Discount icon Op til 20% rabat for medlemmer
Bird icon Støt truede fuglearter & naturområder
Forest icon Gratis tilbud til forskellige aktiviteter
Reading Få medlemsbladet Fugle & Natur
Bliv medlem af DOF Birdlife