Minus
1
Plus
Kurv (0) total : 0,00 kr.
  • Op til 20% rabat for medlemmer
  • Butik centralt i KBH
  • 30 dages fuld returret
  • Fri fragt v. køb over 999,- i hele DK

Blandt alke og lomvier

Naturbutikken | 01. september 2022

Oliver fra Naturbutikken anmelder DOF BirdLife Condor 8×42

Alke er blandt de smukkeste fugle jeg kender til. 

Det har jeg syntes, siden jeg for første gang så et billede af dem. Denne holdning ledte til, at jeg i juli 2022 besøgte Stora Karlsö i Sverige, en lille ø ved Gotlands vestkyst, for at tilbringe nogle dage i disse fugles selskab. På turen var jeg så heldig, at jeg kunne medbringe DOF Birdlifes kikkert Condor 8×42 i en krydssele af samme producent. 

Alke og lomvier 

Efter 17 timers transport, en overnatning i Visby på Gotland og en overfart til Stora Karlsö var jeg endelig fremme. Øen er ret lille, og der er kun ganske få bygninger på den. I Norderhamn, hvor færgen går i land, findes en restaurant, et offentligt toilet og tre-fire værelser, som man kan leje til overnatning. Det var her jeg boede, og herfra var der ikke langt til de kyststrækninger, hvor fuglene yngler på stejle klippesider. Pludselig at stå ansigt til ansigt med de store kolonier af alkefugle, der under megen larm flyver til og fra ynglepladserne, var en oplevelse, som jeg sent vil glemme. Langs øens vestkyst yngler tusindvis af alke og lomvier. Til dem der ikke er bekendte med disse arter, skal det siges at de på mange måder minder om hinanden, men at de oftest kan adskilles på deres næb. Alke har kraftige papegøjelignende næb, mens lomviers næb er lange og spidse. I Danmark ser man dem for det meste langt fra kysten, og de kan da være svære at identificere. Dette var dog ikke tilfældet her, da man snildt kunne komme indenfor 10-20 meter af dem, uden at de lod sig mærke med noget. Her fik jeg rig mulighed for at fryde mig over min nye kikkerts fremragende optik. Jeg vidste, at alke var smukke fugle, men igennem Condor fik jeg et klart og lyst billede af fuglene i deres slående sommerdragter. Jeg har altid tænkt på alke og lomvier som værende sorte og hvide, men med kikkerten så jeg at dette ikke er helt korrekt. Alke har en smuk dyb rødbrun farve, hvor lomvierne snarere har en mat askegrå dragt.  

Stora Karlsö 

Efter at have brugt mange timer på disse skønne fugle, besluttede jeg mig på andendagen for, med min kikkert spændt godt fast i min DOF Birdlife krydssele, også at undersøge resten af øen. Når man går meget med en kikkert, er det rart at den ikke hænger og dingler om halsen, men i stedet sidder solidt fæstnet om torsoen. På denne tur så jeg havørn, hedelærke, gulbug og en masse sommerfugle. Især havde jeg glæde af de mange rødplettede blåfugle, som min nye kikkerts let håndterbare fokusvidde hjalp mig med at finde i den vilde flora. Det meste af tiden havde jeg store dele af øen helt for mig selv. Der er et stisystem, som man af hensyn til ynglefugle bør holde sig til. Når man ankommer med båden, bliver man tilbudt en tur med en dygtig guide langs stierne. Men bortset fra disse grupper, der af og til passerede mig, kunne jeg til tider helt få indtryk af at være alene med naturen. Øen er verdens næstældste naturreservat efter Yellowstone National Park, men har også andet at byde på end naturoplevelser. Der er tegn på beboelse helt tilbage til stenalderen, og på øen findes desuden et smukt fyrtårn fra 1887, som man endda kan få lov at overnatte i. 

Ringmærkning 

Øen bruges blandt andet af BSP (Baltic Seabird Project) til at studere alkefuglene, og i yngleperioden bliver der således holdt øje med forskellige pars ynglesucces, enkelte individers levealder og meget andet. Under mit ophold var jeg så heldig, at jeg på min sidste aften blev inviteret med til ringmærkning af det nye kuld af lomvieunger. Det er et spektakulært syn, når disse små plysbolde, opfordret af deres kaldende fædre ude på havet, kaster sig ud fra klipperne og ned på den hårde stenstrand. Ungernes knogler er endnu ikke faste nok til at tage skade deraf, og efter et par sekunder, hvor de sunder sig, løber de ud i havet. Ringmærkningen går ud på at veje ungerne, give dem en metalring om benet og indsamle lidt DNA til kønsbestemmelse, hvorefter de bliver sat ned og fortsætter deres gang ud i bølgerne. Ringmærkningen hjælper forskerne med at vide, hvilke fugle de har med at gøre, når de skal notere adfærd og ynglesucces fremover. Oplevelsen var en for mig perfekt afslutning på mit møde med disse smukke havfugle. På sejlturen hjem, fik jeg snakket med stifteren af BSP, som fortalte mig, at man under Covid-19 havde observeret, at turisme på øen hjælper ynglefuglene, da menneskers tilstedeværelse tæt ved ynglepladserne afholder havørne fra at jage i området. Så hermed en opfordring til at besøge øen! 

Jeg kan uden tøven sige, at Condor 8×42 er den bedste kikkert, som jeg har haft fornøjelsen af at se på fugle med. Dybdeskarpheden er fremragende, lys og detaljer er ligeledes, og farverne er behagelige og fyldige. Selvom det ikke er den letteste kikkert man kan skaffe sig, så er det en kikkert jeg vil anbefale for dens høje kvalitet når det kommer til både at nyde og identificere fugle. 

Oliver er uddannet Cand.mag. i dansk og oldtidskundskab fra Københavnsk Universitet. Han er souschef i Naturbutikken, hvor han har været ansat siden 2022. I sin fritid er han glad fuglekigger og -fotograf.

Vores kunder giver de varmeste anbefalinger

Del din mening med os og hjælp os med at blive endnu bedre!

Skriv en anmeldelse

Bliv en del af Naturbutikken

Følg os på Instagram og få et indblik i hvad vi laver

Følg os på Instagram

Vores mission

Danmarks bedste til kikkerter og teleskoper

Naturbutikken har Danmarks bedste udvalg i kikkerter og teleskoper. Vi er specialuddannede og deler gerne af vores egne erfaringer som fuglekiggere og naturguides. Desuden har vi Danmarks bedste specialboghandel med bøger om fugle og natur.

Ny fuglekikkert eller seriøs opgradering

Som Dansk Ornitologisk Forenings butik arbejder vi selvfølgelig ikke kun for at fremme interessen for fugle og natur i København, hvor butikken ligger, men også i resten af Danmark og i visse tilfælde Sverige og Norge. Derfor inviterer vi med glæde enhver spirende ornitolog til en snak om, hvad man skal kigge efter i en god kikkert til at se på fugle, ligesom vi også gerne supplerer de erfarne ornitologer med det nyeste udstyr.

Overskud går til naturbeskyttelse

Når du handler i Naturbutikken går overskuddet til Dansk Ornitologisk Forenings arbejde med fugle- og naturbeskyttelse i Danmark. Beskyttelsesarbejdet sker via politisk fortalervirksomhed, indsamling og formidling af viden, konkret beskyttelse af fuglelokaliteter samt opkøb og pleje af naturen.

Konkret naturbeskyttelse

Den konkrete beskyttelse af fuglelokaliteter og indsamling af viden baseres på frivillige aktører, som overvåger fuglelokaliteter, ringmærker fugle, bidrager til optællinger af udvalgte fuglearter og arbejder for at forhindre færdsel ved rovfuglereder eller beskyttelse af marker med ynglende fugle i dialog med lodsejere og myndigheder.

Naturområder

I Danmark passer Dansk Ornitologisk Forening godt 200 naturområder , mens den af DOF stiftede selvstændige fond, Fugleværnsfonden ejer 21 fuglereservater.

En del af verdens største naturbeskyttelsesorganisation

Internationalt arbejder Dansk Ornitologisk for at begrænse ødelæggelserne af særlige fuglelokaliteter i Kenya, Uganda og Nepal. På globalt plan er Dansk Ornitologisk Forening medlem af BirdLife International – verdens største naturbeskyttelsesorganisation med 13 mio. medlemmer og aktivister fordelt i 120 lande. BirdLifes medlemmer passer tilsammen 10.000 naturområder verden over.

Bliv medlem af DOF BirdLife

Discount icon Op til 20% rabat for medlemmer
Bird icon Støt truede fuglearter & naturområder
Forest icon Gratis tilbud til forskellige aktiviteter
Reading Få medlemsbladet Fugle & Natur
Bliv medlem af DOF Birdlife